Стрептококоза при телетата

Представлява пулмонален сепсис при телетата, който протича свръхостро и обикновено завършва със смърт.

Протрахираното протичане се характеризира с бронхопневмония и/или полиартрити. Касае се за антропозооноза.

Етиология и патогенеза

Причинител – Streptococcus pneumoniae (Diplococcus pneumoniae). Всички патогенни щамове за човека са заразни и за телетата. Рядко заболяват телета над 6 седмици. В повечето случаи първоизточник на инфекцията е човек. Телетата могат да продължат инфекциозната верига. Инфекцията се предава по аерогенен път. След бързото намножаване на причинителя в белите дробове той попада и с разпространява с кръвта и лимфата. Затова при свърхостри случаи липсват видими промени в белите дробове. При подостро протичане освен бронхопневмония се установяват метастазии в ставите, а също ендокардити и лептоменингити.

Патогенността на стрептокока се дължи на ендотоксин който влияе в най-голяма степен на кръвоносните съдове и миокарда. Като причина за смъртта се дискутира и свръхчувствителност на имунната система. 

Симптоми, протичане и прогноза 

В повечето случаи настъпва летален изход още след първите клинични признаци – септицемично-токсични прояви. Телетата проявяват високостепенно увреждане на кръвообращението – учестена пулсова честота, сърдечните тонове се сливат, цианоза, диспное, наскоро след това настъпва залежаване. Често се установяват и признаци от страна на централната нервна система – гърчове, нарушение на съзнанието – свидетелство за развитие на лептоменингит. В много случаи се наблюдава диария.

При протрахирано протичане се установява бронхопневмония и полиартрити. Освен това често се наблюдават и признаци от страна на централната нервна система и диария. Въпреки всички тези сериозни отклонения от нормалното здравословно състояние обикновено вътрешната телесна температура е в границите на нормата.  

Оставете коментар