Наличие на кръв в млякото

Безспорно, възпалението на вимето (мастит) принадлежи към най-разпространените и коварни заболявания на млечната жлеза при селскостопанските животни. Другите патологични отклонения във функцията на този орган са с второстепенно значение. Въпреки това някои от тях имат сериозни последствия засягащи от една страна здравето на животните, а от друга водят до влошаване на качеството и количеството на млякото. Такъв проблем е наличието на кръв в млякото. Среща се най-често при козите и сравнително по-рядко при кравите и овцете.

Млякото се образува от кръвта. Това става възможно благодарение на сложна съвкупност от биологични процеси протичащи в клетките на млечната жлеза. Всъщност, различието между тези две телесни течности е само в процентното съотношение между техните съставки.

При наличие на кръв в млякото то е с променен цвят. В по-леките случаи е кафеникаво-кремаво, леко оранжево, а при по-тежките розово или дори червено. В тези случаи то е негодно за преработка и консумация от човека.

Обикновено при наличието на кръв израз на функционално увреждане на млечната жлеза животните са със запазено общо състояние. Не показват външно болестни признаци. Млечната жлеза е без промени. При издояване обаче стопаните лесно установяват проблема. Причините в тези случаи все още не са проучени напълно. Предполага се, че някои хранителни съставки (различни видове треви и билки) водят до нарушаване на пропускателната способност на клетките в млечната жлеза и от там до попадане на кръв. Като най-ефикасно лечебно средство в тези случаи се използува уротропин в доза 5-10 грама два пъти дневно за крава в продължение на 4-8 дена. В хуманните аптеки се продава препарата ХЕКСАМИН, който съдържа уротропин. Той е евтин и лесен за дозиране. Сутрин и вечер примесени с малко хляб или разтворени във вода на една крава се прилага по 10-20 таблетки. За овце и кози дозата е 3-4 пъти по ниска. Обикновено осезателен ефект настъпва след 2-3 дена. Препоръчва се също така и промяна на хранителния режим, както и обезпаразитяване на животните.

Понякога кръв в млякото се установява и по време на коластралния период, до 10-15 дена след раждането. Това не е учудващо и би могло да се приеме като нормално състояние. В състава на коластрата влизат различни едромолекулни съединения намиращи се в кръвта. Такива например са имуноглобулините, осигуряващи защитата на новородените от различни инфекциозни агенти. Така че при нейното образуване често се “промъкват” и червени кръвни клетки. Обикновено тези състояния отшумяват спонтанно, няколко дена след раждането. Терапия не е необходима. Важното е да се знае, че в тези случаи млякото може да се използува за изхранване на новородените. Често млечната жлеза е уголемена, едематизирана, като понякога издояването става по-трудно. Причина за това не е кръвта в млякото, а характерното за този период физиологично състояние.

Кърваво мляко се установява и при травми в областта на вимето причинени от удари с тъпи или остри предмети (недобросъвестно отношение към животните, при борба за надмощие в стадото), при прескачане на препятствия, нараняване и т. н. В тези случаи ситуацията е съвсем различна. Обикновено млечната жлеза е подута, темперирана, установяват се промени в цвета на кожата (посиняване, зачервяване), нарушаване се целостта й. При допир и опити за издояване, животните изпитват болка, в млякото се установяват и кръвни съсиреци. Понякога настъпват и усложнения – инфекция, развитие на абсцеси (гнойници). При тяхното спонтанно отваряне от раната започва да изтича мляко примесено с гной и кръв. При по-тежки случаи, животните са с влошено общо състояние, често са с намалена подвижност, угнетени са, апетитът им е капризен, вътрешната телесна температура е повишена. Травмите на млечната жлеза представляват сериозно състояние. Налагат провеждането на съвкупност от мероприятия, целящи ликвидиране на инфекцията, възстановяване на млечната секреция и проходимостта на млечните пътища. Често това е трудно осъществимо или ефекта и непълен.

Оставете коментар