Аномалии на плацентата и околоплодните обвивки при животните

Бременността е период, през който плодът се износва в утробата на майката. Намиращ се при най-благоприятни условия, там той се развива непрекъснато, расте, докато не настъпи моментът на раждането. Уви, за съжаление този период не винаги протича гладко. Съществуват определени болестни състояния, които са свързани с увреждане на плода, неговите обвивки, плацентата или майката. Повечето от тях или водят до настъпване на аборт или са свързани с трайно увреждане на репродуктивните способности на бъдещата родилка и/или плода.

Обикновено при всяко едно неблагополучие свързано с протичане на бременността, основното внимание се отделя на плода и на майката. Неоправдано на заден план остават промените настъпващи в т. нар. свързващо звено –  околоплодните обвивки и плацентата. А именно те представляват мост между майката и плода, мост, чието разрушаване или дори увреждане най-често води до прекъсване на бременността.

Ветеринарният лекар е специалистът, който най-добре познава различните промени и аномалии, засягащи плацентата и плодните обвивки. Той е човекът, който най-точно ще постави диагнозата и ще набележи необходимите лечебно-профилактични мероприятия.

Какво обаче трябва да знаят стопаните и фермерите ? Как биха могли да разпознават признаците, които проявяват животните при горепосочените здравословни проблеми, свързани с протичане на бременността. За съжаление, индиректните сведетелства за аномалии в плацентата и околоплодните обвивки са доста оскъдни и не биха могли да бъдат разпознати от неспециалисти. По принцип съществуват две възможности.

В първия случай плодът умира на един ранен етап. Околоплодните обвивки обаче не се отделят и продължват своето самостоятелно развитие. Така те се разрастват, удебеляват и претърпяват някои специфични промени – изразени в цистозно израждане на хорионовите въси (грозовидна плацента), образуване на отделни големи цисти, придобиване на месест вид на обивките и др. Понякога описаните промени засягат само единият плод при износване на близнаци. Външно фермерите много трудно биха могли да допуснат, че бременността е застрашена или дори, че вече е прекъсната. Индиректно свидетелство за това са наблюдаваните в някои случаи кървави изтечения от външния полов орган. Цялата измама става видна, когато настъпва «раждане» – но вместо приплод, «майката» изхвърля единствено безформени разараснали се маси, понякога наподобяващи гроздове или месесто-пихтиеста структура. И нищо друго. Още по-неприятна е ситуацията, когато раждането се забавя. Коремът не е така уголемен, млечната жлеза не претърпява необходимата подготовка. Евакуирането на изменените околоплодни обвивки така или иначе настъпва, но доста след очаквания термин.

Във всеки един случай, когато бременността е удължена или се забележат кървави изтечения е необходимо да се потърси лекарска помощ. Ветеринарят ще извърши специализирано изследване (ректално и ултразвуково). Ако установи, че плодът го няма, а в матката се откриват само остатъци от обвивките и плацентата, той извършва незабавно медикаментозно третиране, с което предизвика тяхното евакуиране навън. След това вътрематочно се прилогат антибиотични препарати, целящи унищожаване на инфекциозното начало, което всъщност може да бъде първопричината довела до това състояние.

Когато измененията в областа на плацентата и околоплодните обвивки не са така обширни и мащабни е възможно плода да бъде износен. След раждането му обаче (често преждевременно), плацентата се задържа, тъй като тя е здраво срастнала достигайки дълбоките маточни слоеве. Нерядко съществува и частичен плацентит. Такава находка би могла да бъде свидетелство за точно определена инфекциозна болест (бруцелоза), но най-често се дължи на условнопатогенни микроорганизми, предизвикали ендометрит. Същият или не е бил излекуван докрай или пък е довел до промени в маточната стена, които в крайна сметка променят структурата на околоплодните обвивки и плацентата.

Необходимо е ветеринарния лекар да огледа внимателно плаценатата (след като я отдели) и да направи преценка на намерените отклонения в нейната морфоструктура.  Той може да открие цели участъци в които липсват въсите или пък някои структурни образувания (като котиледоните например). В други случаи хаотичната им подребда съответства на аналогичния безпорядък на майчините карункули, свидетелство за трайни изменения, неподлежащи на бъдеща корекция, т.е. оздравяване, нещо много важно касаещо прогнозата. Гнилостните процеси вътре в матката съпроводени от тежко възпаление и инфекция биха могли да бъдат дори животозастрашаващи.

Ясно е, че аномалиите в околоплодните обвивки най-често водят да загуба на плода. Какъв е обаче изхода и надеждите за запазване на по-нататъшните репродуктивни способности при животните ? Един въпрос, чийто отговор е много труден. Прето е, че такива животни се заплождат по-трудно !

На първо място ветеринарният лекар прави преценка за състоянието на матката, т.е. дали настъпилите изменения в този орган са наистина небратими. За да бъде тя по-сигурна са необходи поне два прегледа през 14-20 дни.

На второ място е удачно получаване на проби за лабораторно изследване. Те ще спомогнат за доказаване на евентуален инфекциозен причинител – предпоствака за извършване на успешни лечебно-профилактични мероприятия в стадото. Необходимо е и извършване на специален терапевтичен курс, който да бъде насочен към унищожаване на евентуална инфекция и стимулиране на регенеративните процеси в матката. Всички тези мероприятия са целесъобразни най-вече при по-ценни екземпляри. Ако щастието се усмихне и настъпи следваща бременност редовния контрол на протичането й е задължителен. Той цели своверменно регистриране на евентуален рецидив и ако е необходимо най-ранно бракуване на животните.

Оставете коментар