Болестите на половите органи, като причина за безплодие при овцата и козатa

С настъпване на летните месеци, все по-често се сещаме за осеменителната кампания при овцете. Подготовката за нея трябва да започне колкото се може по-рано. Първото нещо което се прави е отделянето на животните, които ще бъдат бракувани. Най-важен е здравния аспект на този проблем. Наред с многото други фактори, състоянието на половите органи в значителна степен определя бъдещето и съдбата на всеки отделен индивид. От здравният статус на половите органи зависи дали женското животно ще може да се заплоди и да износи здрави и нормално развити приплоди. Освен преди, статуса на половите органи трябва да се проследява също по време и след осеменителната кампания. Много често определени заболявания възникват и се проявяват след скачката.

Най-често се срещат възпалителните процеси на матката, означени още като ендометрити. Те биват по-леки (катарални) и протичащи в по-тежка форма – гнойни. Първопричина за настъпването им са най-често: трудните раждания, задържане на плацентата или аборт. Маточното възпаление може да бъде предизвикано от някакъв инфекциозен агент поподнал посредством изкуственото или естественото осеменяване. По-рядко ендометритите настъпват по време и като последствие на някой общ генерализиран инфекциозен процес. Заразните агенти могат да бъдат бактерии, вируси, гъбички, хламидии, протозои. Като незаразни причини се разглеждат: поемането на голямо количество фитоестроген (зелени храни, плесенясали фуражи) и недоимъчни състояния (недостиг на фосфати, натрий, микроелементи, витамин А и Е). Неинфекциозните фактори действат като предразполагаща причина, която благоприятствува проникването и развитието на някаква специфична или неспецифична инфекция.

За разлика от кравата при дребните животни ендометритите се диагностицират трудно. На първо място от външния полов орган се установяват сиви, сиво-белезникави или дори гнойни изтечения. Вътрешната страна на опашката е зацапана. За да се доуточни диагнозата е необходима да се извърши вагиноскопия и ултразвуково изследване.

При овцата и козата рядко се развива пиометра. Това представлява изпълване на матката с голямо количество гной. При извършване на ултразвуковото изследване, най-често по повод диагностициране на бременност, не се установява плод, а матката е изпълнена с гъсто хомогенно съдържание. Тъй като обикновено маточната шийка е затворена, изтечения от влагалището не се установяват. За разлика от бременните, при наличие на пиометра, животните имат по-изтощен вид и въпреки че коремът им е уголемен те са по-слаби с хлътнали хълбоци. Подвижността им е по-малка, залежават по-често, понякога апетитът им е капризен, проявяват учестено дишане, повишена жажда и учестено уриниране – признаци свидетелстващи за някакво отклонение в здравословното състояние.

Вида на лечебните мероприятия и успеваемостта им при ендометрит зависят от причините, вида и фазата на възпалителния процес. Най-често се прилагат антибиотици и простагландини. В сравнение с кравите обаче ефекта е по-малък, тъй като поставянето на катетър при дребните преживни е възможно само по изключение.

С профилактична цел, против настъпването на маточните възпаления, трябва да се предприемат определени мероприятия, достъпни за широката практика. След трудно раждане или задържане на плацентата, в рамките на няколко последователни дни в матката трябва да се поставят антибиотични компрети (свещи). Периодично и най-вече преди настъпване на размножителния сезон всички мъжки животни трябва да се изследват за носителство на някои заразни болести, като бруцелоидоза например. Да се внедри и извършва винаги изкуствено осеменяване, като мъжките разплодници са с доказани качества.

Роля за безплодие при овцете и козите имат различните възпалителни процеси, обхващащи влагалището, предверието и вулвата. Означават се като вестибуло-вагинити или вулво-вагинити. Могат да протекат самостоятелно или да съпровождат маточното възпаление. Понякога са във връзка с извръщането и изпадането на влагалището по време на късна бременност или яйчникови цисти. Възпалителните агенти действат токсично върху сперматозоидите, като по този начин предотвратяват оплождането.

Непосредствени причинители са различни вируси, бактерии и гъбички. Този вид възпалителни процеси настъпват най-често по време на размножителния сезон и то предимно след естествено осеменяване. Няколко дни след скачката животните проявяват следните признаци характерни за един вестибуло-вагинит: серозни (прозрачни) до гнойни изтечения от външния полов орган, оток, болезненост, трудно уриниране, силно зачервяване. Точната диагноза се поставя от ветеринарен лекар.

Възпаление на вулвата и влагалището настъпват също и след трудни раждания, разкъсвания, приложението на дразнещи медикаменти и др. При силно разхлабване на паравагиналните връзки, външния полов орган хлътва, а влагалището се изпълва с урина, състояние означено като уровагина.

В някои страни (Англия, Южна Африка, САЩ) при овцете се среща заразния улцерозен вулвит, който се съпровожда с образуване на язви. Настъпва 2 до 3 седмици след покриването. Предполага се че е обусловен от вируси. Образуваните язви са големи с диаметър до 5 см. Освен това вулвата (външния полов орган) е силно едематизирана и болезнена. Други специфични агенти предизвикващи възпалителни процеси в областта на външните полови органи при овцата са различни коринебактерии и уреаплазмени инфекции, засягащи често и пикочната система. Предвид интензивната международна търговия, не е изключено тези екзотични заболявания да засегнат и нашата страна.

Специфичен за козите е херпесвирусния вулвовагинит и баланопостит при пръчовете. Заболяването се среща с настъпване на размножителния сезон и в някои райони достига застрашителни размери. Започва няколко дни след покриването и се характеризира с едем и зачервяване на външния полов орган, съпроводени със сиво жълти изтечения и повърхностни лигавични лезии. Обикновено плодовитостта не е нарушена и е възможно да настъпи самооздравяване след 2-3 седмици. За да се избегнат усложнения обаче се препоръчва приложението на различни антибиотици под форма на мази и кремове. Това заболяване трябва да се отдиференцира от микоплазмения вулвовагинит при козите.

Оставете коментар