Влияние на витаминното и минералното съдържание на фуражите върху репродуктивните показатели при кравите

Минералните вещества и витамините оказват голяма роля върху всички физиологични процеси в организма на животните и човека. Те са елемент на различни вериги и звена при обмяната на веществата и синтезирането на различните хормони и биологично активни вещества.

В условията на практиката се отделя малко внимание на правилното и пълноценното обезпечаване на кравите с нужните минерали и витамини. Това се отразява негативно както върху цялостното им здравословно състояние, така и върху репродуктивните им способности. Кои са основните грешки, които се допускат?

Обезпечеността с калций е от изключително значение, особено за високопродуктивните крави, които отделят голямо количество от този елемент с млякото. За да не настъпи следродилна хипокалцемична кома, често стопаните и фермерите се “застраховат”, като предозират калция в дажбите. На по-голямата част от тези, които отглеждат крави, все още е неизвестно, че това не е правилно и води, и предимно при високопродуктивните животни до споменатия проблем. Храненето на фуражи съдържащи много калций, като люцерна и особено добавяне на ненужно голямо количество минерални добавки е причина за отклонения във функцията на паращитовидната жлеза, регулираща обмяната на този минерал в организма. Чрез предозирането му още по време на сухостойния период, силно се редуцира възможността от компенсирането на внезапния недостиг чрез мобилизиране на телесните резерви и резорбцията от стомашно тревния тракт непосредствено след раждането, когато с млякото се отделя огромно количество калций. Паращитовидната жлеза не може за реагира бързо на рязко променилата се ситуация и предхождащия излишък се заменя от дефицит – нивата на калция понякога и фосфора рязко спадат. Това води до рязко отклонение във всички жизнени функции и много често до познатото на всички животновъди следродилно залежаване при високопродуктивните крави. За да се избегне това е необходимо последните две три седмици от бременността рязко да се намали съдържанието на калция в дажбите, като същевременно се инжектира от ветеринарния лекар голямо количество витамин D. Веднага след раждането се увеличават богатите на калций фуражи. Добавят се и минерали, като дикалциев фосфат, креда и др. Препоръчително е повторното инжектиране на витамин D. По този начин се покриват нуждите в най-рискования период – непосредствено след раждането.

Излишък на фосфор в дажбата настъпва при изхранване с по-голямо количество концентрати и особено с трици. Като последствие от това е доказано възникването на неспецифични възпалителни заболявания на матката и трудно заплождане.

Недоимъкът на натрий и излишък на калий. Настъпва при предимно пасищен тип на хранене и липса на достатъчно количество сол. Тези два елемента участвуват активно във функцията на лигавицата на матката. Следствие на дисбаланс в тяхното съдържание настъпва свръхобразуване на слуз от маточната лигавица и до други възпалителни заболявания на матката.

Недостиг на микроелементи и витамини. Ролята им за организма на бозайниците е огромна. Обезпечеността им зависи от типа на хранене, сезона, микрорайона ( местност, релеф, почви, питейни води). Известно е, че в определени райони съществува траен недостиг на някои микроелементи. От голямо значение са йода, селена, желязото, мангана и медта.

По отношение на витамините значение за кравите има осигуряването им провитамин А – ?- каротин ( съдържащ се в качественото ливадно сено, тиквите, морковите и някои други корено- и клубеноплоди). Погрешно е възприетото схващането, че недостигът му може да бъде компенсиран чрез добавянето или инжектирането на витамин А. За преживните животни той е незаменим и липсата му води до недостатъчното образуване на естрален секрет (слуз), нарушение във функцията на яйчниците и трайно безплодие. Често настъпва и недостатъчно осигуряване с витамините Е, В-комплекс иD3, особено когато се изхранват голямо количество концентрирани фуражи и липсват сеното, люцерната, пашата.

Споменатите до тук фактори трябва да се имат предвид в най-голяма степен при случаи на масово безплодие, смущения в протичането на следродилния период и то най-вече при високопродуктивните крави, когато е необходимо да се направи консултация с ветеринарен лекар. Това потвърждава още веднъж, че всички процеси свързани с репродукцията при селскостопанските животни са сложни и се влияят от изключително разнообразни фактори и процеси.

Оставете коментар