Възпаление на матката при кравите една от основните причини за безплодие

Възпаленията на матката при кравите се означават като ендометрити. Това понятие е добило популярност, макар че в някои случаи то не е коректно от медицинска гледна точка. Ендометритите са актуални за практиката. Вероятно те са най-дискутирания проблем касаещ репродуктивната патология при кравите.

Причините водещи до маточно възпаление са разнообразни. В по-голямата си част те са известни, но въпреки това, на практика не могат да бъдат избегнати. Ендометритите възникват следствие трудно раждане, задържане на плацентата, лоша хигиена, неподходящ момент и неправилно изкуствено осеменяване, покривни инфекции, нарушение в обмяната на веществата, недоимъчни болести – недостатъчна енергийна обезпеченост на дажбата, липса на калций, фосфор, авитаминози.

Диагноза “ендометрит” се поставя от ветеринарен лекар. Но все пак, кои са признаците, които указват за съществуването му? Те са разнообразни и варират.

В по-леките случаи клиничните признаци са нехарактерни Животните се разгонват редовно, но не се заплождат. Установяват се повторки. Понякога междуестралният период е удължен – 25-30 дена, поради ранната ембрионална смъртност, настъпила следствие маточното възпаление. В такива случаи е наложително да се обърне внимание на секрета отделян от външните полови органи по време на разгоненост. Нормално той е бистър, с точеща се консистенция, достигащ до скакателната става. При по-леки промени помътнява, къса се, съдържа мехурчета, а понякога дори и гнойни флокули. В някои случаи количеството му е увеличено, или почти липсва.

По-тежките форми на ендометрити са очевидни. От външния полов орган непрекъснато се отделя секрет примесен с гной. Обикновено сутрин след ставане на животните, се установява локвичка намираща се на пода. Външния полов орган и опашката са зацапани също. Количеството на секрета е най-голямо по време на еструс. Ако процесът води своето начало от следродилния период, се създава впечатление, че кравите все още “се чистят”. В едни случаи ендометритът е съпроводен с често разгонване, а понякога е обратното – в продължение на месеци не се установява еструс. Липсата на половициклично дейност е свързана с по-тежки форми на възпаление. Често отделения секрет представлява чиста гной.

Прогнозата при ендометрит е благоприятна. При навременно лекуване настъпва пълно оздравяване и животното се запложда. При осъществяването на терапията лекарствените средства се прилагат в матката по определена схема. Често се налага и промяна в режима на отглеждане (повече разходки и слънчева светлина), коригиране на дажбата. Особено внимание трябва да се обърне на правилното протичане на раждането и следродилния период – хигиена, атравматизъм, навременно отстраняване на плацентата.

Ако възпалителния процес не се лекува и перзистира продължително време, понякога с месеци и дори години, в маточната стена настъпват промени, водещи до трайно безплодие и бракуване на засегнатите животни.

Оставете коментар