На какво се дължи екстремното уголемяване на корема при бременните крави

Екстремното уголемяване на корема при бременните крави обикновено се дължи на многоводие. С това се означава прекомерното увеличаване на количеството на околоплодната течност при бременните животни. Най-често се среща при кравите и е във връзка с устройството на плацентата. Обикновено многоводието започва да се развива през втората половина на бременността. Най-често се засягат раждалите и по-възрастните животни. Многоводието оказва неблагоприятно въздействие върху протичането на бременността и върху състоянието и нормалното развитие на плода.

Кои са причините за настъпване на многоводие при кравите ? Те произхождат от плода и/или от майката. Многоводие настъпва при аномалии и увреждане на сърцето, на бъбреците и на някои от кръвоносните съдове на плода. Те водят до прекомерно отделяне на фетална урина и от там до многоводие. Причините могат да се коренят и в различни аномалии на пъпната връв – възли, стесняване на съдовете и др.

Като причини от страна на майката се сочат също заболявания на сърцето и бъбреците, черния дроб водещи до циркулационни смущения в плацентарното кръвообращение и обмяната на течностите. Сравнително често се наблюдава при износване на близнаци. Храненето на кравите във втората половина на бременността с нискосъдържателен обемист фураж предразполага към прекомерното увеличаване на околоплодните течности. То може да е следствие на някои аномалии в плацентирането-допълнителна или дифузна плацента.

Какви признаци проявяват засегнатите бременни крави ? Хидропсията се развива бавно и прогресивно, само в редки случаи бързо. Най-очевидно, тя засяга бременните крави след 5-я месец. Коремната стена се преразтяга, а коремът се уголемява и става бъчвообразен. Изпълването е по-значително вдясно, хълбочните ямки се заглаждат и изчезват. Твърде характерен признак е постепенно увеличаващия се експираторен задух (при издишване). Пулсът се ускорява, над 100 в минута. Кравите избягват движението, често стоят неподвижно, понякога със силно разтворени предни крайници. По този начин те облекчават дишането. Избягват и лежането, тъй като по този начин притискат диафрагмата и дишането се затруднява още повече. Апетитът е капризен. Характерно е, че животното чувства силна жажда, поради което поема повече течности. Въпреки че корема е огомен, като цяло охранеността е много лоша, дори в отделни случаи може да се стигне до измършавяване. Ребрата се броят, а костните израстъци стават видими. С напредване на бременността, с всеки изминал ден състоянието на кравата се влошава и усложнява. При ректално изследване поради непрекъснатото й уголемяване, матката навлиза в тазовата кухина и се напипва като удължен флуктуиращ балон. Стената й е преразтегната и тънка. Следствие многото течности плодът не може да се достигне и палпира. В някои случаи, към края на бременността животното изпада в толкова тежка състояние, че единстевено бързата лекарска намеса може да се окаже спасителна. При самото отелване (ако се стигне до там) прави впечатление, че количестовото на водите е огромно, понякога те наводняват цялото легло и всичко наоколо.

Когато се поставя диагнозата трябва да се има предвид и да се изключи многоплодието.

Каква е прогнозата и изхода при многоводие ? В по-леките случаи изхода е благоприятен. Понякога обаче прогнозата е съмнителна до неблагоприятна. Най-често плодът се износва. Тогава обаче раждането е забавено, а телетата са с намалена жизненост и най-често умират в първите часове след раждането. Често самите те са също подути т. е. обхванати от хидропсията. При по-тежките случаи, родилките не издържат и умират по време на отелването, понякога дори 1-2 дни след това, поради сърдечна, чернодробна или бъбречна недостатъчност. Понякога при рязко лягане или изправяне на животното, като усложнение може да настъпи спонтанно разкъсване на маточната стена или руптура на коремните мускули.

Каква е помощта, която трябва де се окаже на животните от страна на фермерите и стопаните?

Бременните крави трябва да бъдат олеснявани във всяко едно отношение. Необходимо е да им се осигури самостоятелно помещение или изолирано място с дебела постеля. Дажбата им трябва да е съставена от необемисти на пълноценни фуражи. Леглото да е леко наклонено назад, за да се облекчава дишането.

След като ветеринарния лекар установи със сигурност, че се касае за многоводие и с оглед на това, че и при нормално отелване, новородените са нежизнеспособни, най-добре е да се предизвика изкуствено прекъсване на бременността. По този начин родилката се щади най-добре, а рисковете и опасностите застрашаващи живота и здравето й са минимални.

Ако бременността не се прекъсне преждевременно, то по време на отлеването е необхдимо да се окаже своевременна акушерска помощ, предпазваща от допълнителни усложения. Животните трябва да се третират с глюказа и сърдечни средства по време и през първите два три дни след раждането.

Оставете коментар