Недостигът на бета-каротин и витамин а във фуражите през зимата и ранно напролет води до безплодие при кравите

Зимата и ранната пролет като годишни сезони подлагат на изпитание не само нас хората, но и животните. Не е тайна, че по-голямата част от заболяванията настъпват именно тогава. Това е следствие не само на климатичните условия, но на количеството и качеството на фуражите които се изхранват. В особена сила това важи за говедовъдството. Продължителната липса на пълноценна дажба винаги е последвано от определени отклонения и дисбаланс в организма. Такива са авитаминозите, при които количеството на някои витамини в организма е намалено. В тези случаи се засягат и репродуктивните функции при кравите, при което настъпва временно или дори трайно безплодие.

Значението на витамин А за нормалното протичане на жизнените процеси в организма на бозайниците е голямо. Същевременно едва ли има друго вещество, чиято бионаличност така тясно да се свързва с нормалното функциониране на половата система. При кравите недостигът или липсата на този витамин обикновено настъпва в края на зимата. Говедата са тревопасни животни. В растенията не се съдържа витамин А, а неговият основен предшественик бета-каротин. В стената на храносмилателния тракт и в черния дроб той се превръща във витамин А, където се и складира. Поради тази причина е необходимо да измине известно време, преди възникналият дефицит във фуража да доведе до определени клинични признаци. На практика авитаминоза А при кравата е следствие от първичен недостиг на бета-каротин. Така че, не е правилно, тези две вещества да се разглеждат поотделно, когато се дискутират патологичните процеси породени от техния недоимък. Всъщност липсата на бета-каротин от своя страна също води до безплодие. По-важното което трябва да се знае, че в организма на животните не би могло да се синтезира бета-каротин от витамин А.

Кога възникват недоимъчни състояния? Основна предпоставка за това е едностранчивото изхранване с голямо количество слама, листа от захарно цвекло, некачествени царевичен силаж и концентрати, шротове, каши. При различни храносмилателни разстройства, паразитози, увреждания във функцията на черния дроб и при предозиране на калия, се нарушава резорбцията и усвояването на провитамин А, въпреки достатъчната му наличност във фуражите. Така би могъл да възникне и вторичен недоимък.

Витамин А играе роля за: растежа на костите, зрението, при формирането и функционирането на лигавиците, кожата, зарастването на рани, сензорната чувствителност, а също така и при синтезирането на хормоните на надбъбреците, яйчниците и щитовидната жлеза. В тази връзка при липса или недостиг на витамин А настъпват възпалителни и дегенеративни процеси на половите органи (ендометрити), което от своя страна предотвратява оплождането или предизвиква ранна ембрионална смъртност, нарушение в плацентирането, аномалии и уродства при развитието на плода. Ако все пак телето се износи, новороденото е с намалени защитни сили и често страда от различни заболявания.

Някои автори изтъкват първостепенното значение на бета каротина. Те установяват, нарушения в репродуктивните функции при крави, когато стойностите на витамин А са в границите на нормата, а тези на бета-каротин – занижени. Регистрираните отклонения включват слабо проявена, но продължаваща дълго време разгоненост, съпроводена с отделяне на естрални изтечения и едем на външния полов орган. В други случаи овулацията е забавена или пък се установяват цисти в яйчниците. При някои животни, въпреки настъпилото оплождане, недостатъчната активност на жълтото тяло и ниските нива на прогестерона по време на ранната бременност водят до ембрионална смъртност и аборти, най-често между 5-та и 7-та седмица или 4-я 5-я месец след заплождането. Доказано е, че при недостатъчна наличност на бета-каротин във фуражите се активират надбъбреците и щитовидната жлеза, което от своя страна допълнително уврежда функцията на яйчниците, инкрецията на репродуктивните хормони и осъществяването на овулацията. Учестените случаи на диарии, повишената смъртност в първата седмица при новородените се свързват с недостига на бета каротин в коластрата на майките.

При това ясно трябва да се отбележи, че тези недоимъчни състояния не могат да бъдат коригирани с инжектирането и приложението на витамин А. Това доказва, че бета-каротина има самостоятелна роля за настъпване на безплодие при кравите.

От голямо значение за практиката е, че горепосочените разстройства в репродуктивния процес най-често са обратими. Тревата, зелените фуражи през лятото, тиквите, морковите и особено ливадното сено през зимата са ценни източници на бета-каротин. Всички, фермери и стопани, трябва да знаят, че единственият фураж, който не би могъл да доведе до преяждане при кравите това е висококачественото ливадно сено.

Важен индикатор за каротиновата обезпеченост на организма е нивото му в кръвния серум. Ако се установи недостиг или все пак се предполага за неговото съществуване, е желателно да се закупят и добавят към храната премикси съдържащи бета-каротин. Дневната доза за една крава е 200 милиграма. По този начин е установено, че се постига и една пълна обезпеченост с витамин А.

По-голямата част от фирмите вносителки и производителки на ветеринарни лекарствени продукти и добавки предлагат различни форми съдържащи витамин А, но не и бета-каротин. Една пазарна нисша, която трябва да се запълни. Разбира се директното приложение на витамин А също е показано и е от голямо значение, но все пак не трябва да се забравя неговата второстепенна роля при кравата.

Оставете коментар