Неправилното хранене може да доведе до безплодие при кравата

Един от факторите на външната среда, който има решаващо значение не само за здравословното състояние, но и за плодоспособността на животните e храненето. Когато то е неправилно организмът се лишава от важни градивни вещества – белтъчини, въглехидрати, минерални соли, а също и витамини. При липса или недостиг на някои от тях резервите бързо се изчерпват. Нарушава се общата обмяна, а чрез това и герминативните и физиологичните функции на половите органи.

Най-често определяща роля за безплодието играят смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция. При хранене на животните с фуражи бедни на хранителни вещества, соли и витамини, настъпват редица патологични отклонения, известни като недоимъчни болести, които водят до временно или постоянно безплодие.

Алиментарният (хранителния) стерилитет има голямо стопанско значение, тъй като може да вземе широки размери. Той се явява най-често през години на суша или продължителни валежи, слабо плодородие, недостатъчна фуражна база и неправилно хранене и гледане.

Статистиките в различните страни показват през такива години увеличаването на безплодните животни е с 20-40%. Неправилното хранене се изразява в две насоки: оскъдно и изобилно хранене. По-често в практиката се среща първия вариант.

Отдавна е известно, че продължителното недохранване и лошото гледане задържат растежа на младите и предизвикват изтощение при възрастните животни, придружено с разстройства в половите им функции. При женските животни настъпва липса на разгоненост и проблеми в овулацията. В резултат на това кравите и юниците се заплождат трудно и то след много повторки. При бременните животни гладуването и липсата на витамини довеждат до ранна смърт на ембриона, до удължаване на бременността или раждане на недоразвити приплоди, възприемчиви към заболявания на храносмилателната и дихателната система. При недоимъчно хранене отелените животни се заплождат вместо след 2-3, след 5-6 месеца, и то едва след промяна, към по-благоприятни условията на отглеждане.

Не само общата недостатъчност на храната, но и частичната е в състояние да се отрази неблагоприятно върху функционалната дейност на половата система. Понякога промените са необратими, и не могат да бъдат коригирани по-късно, дори когато животното се постави при много по-добри условия.

На първо място определяща роля за правилното функциониране на половата система, особено при високопродуктивните животни има енергийната обезпеченост на дажбата. За да се постигне оптимално ниво на осигуреност е необходимо редовно включване на концентрирани фуражи в количества съответствуващи на физиологичното състояние на кравата. Това ще гарантира не само своевременно заплождане, но и максимална продуктивност. При недостатъчна енергийна обезпеченост на дажбата най-често възниква кетоза.

Даването на различно количество смилаем протеин в дажбата на кравата се отразява благоприятно върху настъпването на първия еструс и заплождането след отелване. Необходимо е на една кръмна единица смилаемия протеин да е 100 грама.

Известно е, че липсата на витамин А и каротин се отразява крайно неблагоприятно на дейността на яйчниците и матката. Богати на витамин А и каротин са тревните фуражи, качествения силаж, сеното, тиквите, морковите.

Антистерилитетния витамин Е и микроелемента селен са другите фактори, чието обезпечаване гарантира своевременното заплождане, висока продуктивност, добро общо здравословно състояние и раждане на здрави и добре износени приплоди. Често се налага допълнителното добавяне към фуражите на различни препарати съдържащи селен. В тази връзка особено удачен е препарата Сел-плекс. Инвестициите направени за неговото закупуване многократно ще бъдат възвърнати.

Добавянето на достатъчно количество калций, фосфор витамин Д ще предотвратява развитието на такива болести като: рахит, остеомалация, следродилно залежаване.

Витамините от групата В играят също важна роля за правилното протичане на половата дейност, но за разлика от другите витамини, те се синтезират в предстомашията следствие жизнената дейност на микрофлората. Така че преживните животни много по-рядко страдат от липса или недостиг на витамините от тази група. Недоимък може да възникне при най-високопродуктивните животни, при паразитози, изтощение или прехранване с концентрирани фуражи, следствие на което настъпва хронична ацидоза на предстомашията.

Напоследък все по-голямо внимание се обръща на микроелементите манган, цинк, кобалт, йод, никел. Недоимъкът по отношение на тези елементи съществува най-често в определени области и региони (често планински или полупланински), където почвите и водите са бедни на тях. На животните в тези райони трябва да се осигуряват допълнителна добвки и препарати съдържащи букет от най-различни микроелементи.

Особено внимание заслужава да се отдели на готварската сол. Тревопасните животни не се в състояние да си осигурят с приетия фураж необходимото количество. За това солта трябва да бъде добавяна към концентрирания фураж, а най-добре под формата на блокове за близане на воля. Да се има предвид, че недостига води до сериозни разтройства не само във функцията на половата система, но и отклонения във функцията на целия организъм – намаляване на прираста, отклонения в здравословия статус и редуциране на млечната продуктивност.

Грешките в хранителния режим водят до отклонения и в здравословното на мъжките животни. При разплодниците се наблюдават липса на полова възбуда, атрофия на семенниците и нарушена сперматогенеза.

Оставете коментар