Причина за неразгонване при кравите може да е перзистиращо жълто тяло

Нормално в яйчниците след овулация се развива жълто тяло. То отделя хормона прогестерон, който е гарант и охранител на бременността. Ако обаче не настъпи оплождане, под въздействие на простагландините отделяни от матката, на 17-я ден от половия цикъл настъпва обратно развитие и регресия на жълтото тяло в яйчника. Така се открива пътя за процеси, които ще доведат до следваща разгоненост на 21-я ден.

Понякога обаче жълтото тяло остава да перзистира продължително време, без кравата да е бременна, което води до безплодие. В кои случаи настъпва това ? Почти във всички случи първопричина за перзистиране на жълтото тяло е увреждане на матката. Най-често, следствие тежко маточно възпаление, не се отделят необходимите за регресията на жълтото тяло простагландини. Понякога след аборт, също се нарушава механизма на обратна регресия на жълтото тяло, и то остава да перзистира продължително време. В тези случаи, е възможно дори плода да се задържи в матката и да бъде подложен на бавно автолитично разлагане (мацерация).

Като цяло перзиситиращото жълто тяло е един сравнително по-рядко срещан проблем. Подценяването му при засегнатите животни обаче може да доведе до бракуване поради безплодие. Освен това, ако първопричината за тези маточни увреждания е някое заразно заболяване (като трихомоноза) то проблема може да придобие много по-широко разпространение и голяма значимост.

По принцип се засягат най-високопродуктивните животни. Често, всичко започва от един следродилен възпалителен процес на матката, който по-късно хронифицира. Той от своя страна би могъл да бъде причинен от задържане на плацентата, трудно раждане, лоша хигиена, болести на обмяната (кетоза, остеомалация) и др. Понякога кравите се разгонват и след осеменяване, вместо да бъдат заплодени се развива тежко маточно възпаление водещ до перзистиране на жълтото тяло. Както вече бе споменато, възможно е да настъпи задържан аборт, при който нормалното жълто тяло на бременността се превръща в патологично за един дълъг период от време.

Как външно се манифестира това състояние ?

Кравите не се разгонват продължително. Периодически на порции от външния полов орган се отделя обилен бял гноен секрет, често с неприятна миризма. В широката практика, неправилно е придобил гражданственост израза – „кравата се чисти дълго време”.

Прогноза – ако тежкия възпалителен процес на матката и перзистиращото жълто тяло бъдат диагностицират своевременно от ветеринарен лекар, то тогава шансовете за пълно излекуване и заплождане са много големи. Фермерите трябва да имат предвид, че ако това състояние продължи повече от 40-50 дни, е реална опасността от настъпване на необратимо безплодие.

Лечение – най-успешна е комбинираната терапия. Първоначално ветеринарният лекар прилага простагландини, а след това трикратно вътрематочно специални лекарствени емулсии и разтвори.

Профилактика. Трябва да се избегнат всички фактори водещи до маточно възпаление За тази цел фермерите и животновъдите е необходимо да се консултират с ветеринарния лекар. Най-важното което трябва да се спазва, още при първите симптоми на маточно възпаление (гноен секрет от външните полови органи), да се предприеме съответно лечение, което ще намали до минимум риска от възникване на необратими процеси в матката.

Оставете коментар