Следродилна интоксикация при животните

Следродилната интоксикация е заболяване, при което в матката се образуват голямо количество токсини, най-често с микробиален произход. Представляват често срещано усложнение, засягащо най-продуктивните и ценни животни. Причините за възникването й биха могли да се разделят на две основни групи. Първата са фактори действащи общо върху организма – недохранване, недостатъчна енергийна обезпеченост на дажбата, авитаминози (Е, А, β-каротин), липса на калций, фосфор, селен, грешки в технологията на отглеждане (изтощаване или обратното оскъдно движение), повтарящи се травми (твърд под), инфекции и много други. Втората група фактори действат директно в матката – задържане на плацентата, груба акушерска помощ, гнилостно разпадане на плода при което след евакуирането му в матката остават косми и тъканни частици от него, нараняване, голям плод (преразтягане на матката), замърсяване и др. Причина за този вид страдания би могло да бъде и забавеното възстановяване на половите органи след раждане. Често интоксикацията се съпровожда и с атония (отпускане) на матката.

Организмът се съпротивлява, но натрупването на токсични вещества оказва локално и общо неблагоприятно въздействие. Най-опасно е когато течностите и разпадащите се тъкани са в голямо количество. Непосредственият контакт с маточната лигавица предизвиква повърхностен реактивен ендометрит (възпалителен процес). Отровите подтискат възстановителните способности на маточната стена. Тя се отпуска, изтощава и обратното й възстановяване е много бавно. Става податлива на инфекции. Маточната шийка се затваря бавно и дълго време след раждането от външния полов орган се отделя обилно количество червено-кафяв неприятно миришещ мътен секрет. Матката става податлива на инфекции и много често интоксикацията се последва или съпровожда от тежък възпалителен процес.  Попаднали в кръвообращението, чрез резорбция от матката токсините оказват системно въздействие, понякога предизвикват и увреждане на вътрешни органи (бъбреци, сърце, черен дроб) или рефлектират върху опорно-двигателния апарат – крайници копита. Някои автори означават това състояние като пуерперална сапремия. При пуерпералните интоксикации матката се напипва по-мека, еластична и понякога балонираща. В някои случаи при набиране, на по-голямо количество лохиален сек­рет може да се образува лохиометра. Обикновено при пуерпералните интоксикации се установяват тъмнокафяви, воднисти и с лоша миризма изтечения поради гниещото разлага­не на остатъците от последъка и разпадащите се тъкани на мат­ката. Вследствие на това общото състояние на животното би могло да се влоши силно при което настъпилите дегенеративни увреждания на вътрешните органи се съпровождат с липса на апетит, изгърбване, отслабване, лесна уморяемост, болезненост при уриниране, схванат вървеж, болки в копитата. Млечната продуктивност е крайно незадоволителна.  

Диагноза се основава на клиничната картина. В диференциалнодиагностично отношение трябва да се имат предвид следродилните инфекции и възпалителни процеси, при които изтеченията от матката са гнойни. След отстраняване на маточното съ­държание при интоксикация, ако не съществуват сериозни вторични усложнения общото състояние на животното се подобрява много бързо. 

При пуерперална интоксикация прогнозата е благоприятна. При кобили и кучета и в известна степен при козите съществува най-голяма вероятност от тежко протичащи усложнения, което налага своевременна и комплексна терапия. Кравите и овцете са по-устойчиви. Първото условие за успех при терапията е отстраняване съ­държанието от матката. Извършва се от ветеринарен лекар чрез въвеждане на сонди или извършване на масаж. Второто задължително мероприятие е въвеждане на антибиотични компрети в матката. Антибактериалното и антиинфекциозното им действие е допълнено от наличие на дезодориращи вещества и антитоксини. Компретите биват пенообразуващи и непенообразуващи. При контакт с течното съдържание в матката първите започват да се разтапят като отделят обилно количество пяна. Това спомага пълното разпределение на лекарственото средство и проникването му навсякъде. Недостатъкът им е, че понякога дразнят. Непенообразуващите компрети (свещи) се разтварят бавно при което образуват щадящ лигавицата лекарствен филм. Компретите се прилагат всеки ден няколко пъти. Трябва да се има предвид съдържащите в тях антибиотици, което може да доведе до положителен реакция при изследване за инхибитори на млякото.

При нужда (задължително при кобилите) се прилагат и антибиотици общо, а също така се осъществява и симптоматично лекуване за подоб­ряване дейността на различните вътрешни органи и системи – глюкоза, калций, антитоксини, антихистаминни средства, витамини и т. н..С профилактична цел по време на напреднала бременност, бъдещите родилки се третират двукратно с препарати съдържащи селен и витамин Е. Подобряват се условията на отглеждане, а също така при задържане на плацентата своевременно с превантивна цел в матката се прилагат компрети.

Оставете коментар