Ароматотерапията може да реши проблема с неспокойните кучета при пътуване с кола

Случва ли ви се често, когато се отправяте на път с Вашия домашен любимец, изведнъж да се сблъскате с неочакван проблем. Кучето ви е неспокойно. То не понася пътуване с кола. Джафка, подскача като полудяло и отнема вниманието на изнервения шофьор. Една твърде опасна ситуация.

За да се успокои кучето в тези случаи специалистите препоръчват приложението на транквиланти (успокоителни) или дори може да се прибегне до насилствено фиксиране на животното. Една наистина неприятна ситуация за Вас и Вашия най-верен другар.

Учени от университета в Белфаст предлагат приемливо решение на проблема – приложение на ароматотерапия. Един безболезнен метод, който може реши съществуващия проблем.

В направения опит са включени общо 32 кучета, които са показвали гореспоменатите смущения при пътуване. За провеждане на ароматотерапията е използвано лавандулово масло. Авторите изследват по 6 пътувания за всяко животно – половината от тях без, а другата съответно под влияние на лавандулово ухание. Контролът е осъществяван посредством видеонаблюдение.

Значително повече време в състояние на лежане и покой са прекарвали кучетата под въздействие на лавандуловото масло, в сравнение с обичайните обстоятелства, когато кучетата са лаели и скачали непрекъснато.

На базата на тези изследвания авторите достигат до извода, че лавандуловото масло (или ароматотерапията) могат да се окажат подходящо средство за успокояване на буйни, нервни, страхливи и дори злонрави кучета. Още повече, че лавандуловото ухание действа благоприятно и върху човек. Обект на бъдещи изследвания е да се докаже, дали при продължителен транспорт или при многократно приложение този вид терапия ще е винаги ефективна и дали няма да се стигне до привикване. 

Оставете коментар