Мащерката служи за привличане на пчелите и като помощно дезинфекционно средство

В списание “Bienenwelt” ( книжки 8-9/ 1997) госпожа Дагмар Талер помести материали относно значимостта на мащерката като силно ароматно и медонсно растение. Нейните заключения са изключително интересни, което ме накара също така да се поровя и да събера други данни относно възможностите за приложение на мащерката в пчеларството.През последните години обиколих много райни и се срещнах с различни хора. Те ми споделиха и аз си записах различни истории. Така стари хора ми разказаха следното.

             По-рано пчеларите са използували екстракт (отвара) от мащерка за щателно почистване и дезинфекция на кошера. За тази цел сандъците са се измивали старателно, като след подсушаването кошерите са били продължително време натривани с пресни стръкове на мащерка. Известни са били антисептичните свойства на този билка. Целта е била посредством съдържащият се тимол да бъдат убити различните бактерии, дрожди и гъбички в кошера. Посредством триенето, следствие механичното увреждане на растенията са се отделяли голямо количество балсамоподобни ароматни вещества,. Етеричното масло на мащерката се е всмуквало в дървото и е действувало също така и успокояващо на пчелите.Това се е използувало при изграждането и подготовката на нови кошери. Хванатите роеве са се заселвали по-лесно в обработените по този начин “жилища”. Пчелите са се успокоявали много бързо. При това миризмата на дърво и други химикали са  били замествани от тази на естествени феноли ( тимол и карвакрол), като същевременно новият кошер е бил и дезинфекциран.

Мащерката в специализираната литература

         При преглед и ровичкане из по-старите книги намерих че M. Lassel (1957) нарича мащерката още “питомна мащерка” или “пчелна мащерка”, без конкретно обяснение за тази взаимовръзка. Fritz-Martin Engel (1078 : 183) намира една стара поговорка (стих), за съжаление обаче без някаква съпътствуваща от това време информация.

Кошерите свои трябва да натърка

С полска мащерка

Когато на това растение ухае

С удоволствие те остават

          Очевидно, това приложение макар и само в единични случаи се е запазило при някои стари пчелари и до днес.

         Може би с тази информация ще бъда полезен на пчеларите и по този начин ще допринеса за борбата с вароатозата. Това би трябвало да бъде изпробвано. Този стар стих ни дава основание да се запитаме, дали по онова не са били прилагане с аналогична цел и други растения. Може би някои читатели биха споделили своя опит?………………………………………………………………………………..

Сп. “Bienenwelt” октомври 1997 година

От дипл. Инжинер  Михаел Махачек, Виена

(превод със съкращения)

Оставете коментар