Една „следобедна почивка” или почивка за родилките и фермера

SIESTA – в буквален превод от испански означава „следобедна почивка”. Не, това не е част от песен, романс или стих, а е свързано с най-отговорния момент при отглеждане на кравите, тогава когато те раждат. Но да започнем отначало….

Основните изисквания към родилното отделение са в няколко насоки – поддържане на необходимата хигиена, оказване на специфичен и качествен труд и осигуряване на удобство и комфорт за животните.

Хигиена, обезпечаване на лесно почистване и дезинфекция. По своята същност родилното отделение е уникално. То е мястото, където новородените телета, лишени от всякаква имунна защита, попадат във външната среда, т. е. те се срещат с първата заплаха в живота си – микроорганизмите. Атакувани от инфекциозни агенти, новородените се разболяват и страдат от различни респираторни (пнеумонии), гастро-интестинални заболявания (диарии) или пък входна врата за фаталната инфекция е пъпът. Често всичко това е свързано с висока смъртност и много разходи !

При отелване се отделят околоплодни течности, кръв и плацентата – представляващи прекрасна среда за развитие на микроорганизмите. Понякога дори те са източник на опасни заразни болести. Не без основание би могло да се каже, че в момента на отелване и след това, кравите представляват уязвими чувствителни системи. Точно по време на отелването и следродилния период възникват редица остри възпалителни заболявания на женските полови органи и млечната жлеза (ендометрити, метрити, мастити), нерядко дължащи се именно на влошените хигиенни условия в сградите и помещенията, занижена хигиена при оказване на акушерска помощ (когато тя е налага). Впоследствие млеконадоят е намален, процентът на безплодните животни е голям, причини дори за преждевременното бракуване на кравите. Ето защо незабавното почистване и дезинфекция са едни от най-важните изисквания при обслужване на животните в родилното ! Създадени ли са необходимите условия за това ?

 Персоналът в родилното отделение. В най-голяма степен в родилното, субективният фактор е от определящо значение за безпроблемното протичане на специфичния технологичен цикъл и благосъстоянието на животните. Да, тази поредица от отелвания и първи грижи за кравата и телето са част от един тежък и отговорен производствен цикъл, винаги свързан с много ръчен труд, внимание и индивидуален подход ! Оказването на помощ, първите грижи за новороденото, захранването, раздояването…. и т. н. – са все елементи, част от тежкия и отговорен труд. Нерядко гледачите в родилното са тези, които могат да компрометират и провалят фермата или обратното „да поддържат оптимален огън” гарантиращ поток на здрави и високопродуктивни лактиращи животни. И точно тази категория трябва да бъде най-добре заплатена. И като стана въпрос за пари, именно родилното отделение или боксове, изискват много сериозни инвестиции ! Вложения, гарантиращи комфорт и удобство за кравите и техните приплоди.

Споменаваме и комфорта. В периода около или след отелването се развиват едни от най-сериозните и актуални, акушеро-гинекологични, травматични и метаболитни заболявания – нерядка причина за бракуване, в момент когато предстои лактацията и се очаква най-много. Известно е, че раждането изисква усилия, свързани с лягане, ставане, повишена чувствителност, в определени моменти не особено координирани движения от страна на кравите. И ако условията наоколо и обстановката са неуютни и некомфортни възникват сериозни проблеми. Защото възникналите травми са свързани с болка, а тя води до отделяне на адреналин, хормонът на стреса.  Нарушава се протичането и ритъма на каскадата от процеси свързани с раждането, като то дори може да бъде  и прекъснато. Стресът нарушава и протичането на пуерпериума. Ако съществува необходимост от акуширане, то за помощниците или ветеринарния лекар, също трябва да се осигури удобство за работа. Част от това удобство е именно подът.

По време на самото раждане, а и след него кравите са по-нестабилни, уязвими. Изправянето им е по-трудно. Те са чувствителни. Нуждаят се от сигурност и подкрепа. Един много сериозен проблем при част от животните представлява следродилно залежаване – симптокомплекс засягащ както първотелките, така най-високопродуктивните раждали животни. Важен момент, отразяващ ефекта от терапията е изправянето на залежалата родилката. Ако подът е твърд, хлъзгав, често и най-големите усилия са свързани с провал и повторно падане. Така в крайна сметка кравите изпадат в следродилен стрес и панически избягват да извършат каквито и да било усилия. На пръв поглед всичко изглежда нормално, но уви, изправянето е невъзможно. И как да е възможно, като подът е хлъзгав, мокър и несигурен и вместо точни, солидни и премерени движения се наблюдава страховито боксуване, последвано от поредния провал. Да не забравяме и новороденото теле. За да се изправи, то се нуждае от стабилност, тъй като първите му стъпки са крайно люлеещи и крехки.

И да се върнем към нашата SIESTA. Необходима е, за да бъдат хигиената, комфорта в родилното отделение на изискуемото ниво, за да бъде и работата на персонала и гледачите по-лесна, безопасна, качествена, мотивирана и благодатна. Да, защото SIESTA е име на новите гумени настилки на фирмата КРАЙБУРГ, предназначени за родилното отделение в кравефермата.

Тези гумени настилки са приятни, меки, наподобяващи въздушна възглавница. Осигуряват необходимата стабилност и комфорт на придвижване и лежане. Не са хлъзгави. Изключително лесни за монтаж, поддръжка, почистване и дезинфекция. Здрави, издържат дори и превозно средство, необходимост макар и рядка, но съществуваща ! Допълнително те могат да бъдат покрити от слама, което се приема най-добре от животните.

Разбира се, в никакъв случай тези гумени настилки не са всичко. Но безспорно, те са важна, съставна част на ВСИЧКОТО !

Сн. 1 Модерен родилен бокс, оборудван с гумените покрития SIESTA.

Сн. 2 Върху гумените покрития може да се разпръсне слама или стърготини, за по добър комфорт на родилките.

Сн. 3 Най-хубавите крави, в най-удобното родилно.

Сн. 4. Самата SIESTA

Сн. 5 и 6 У нас все още има ферми, където кравите раждат вързано, в редовото легло ! Без коментар !

Оставете коментар