„МaxiBOX“ – едно легло – две решения – сигурен комфорт за кравата, улеснение за фермера !

По време на дискусии между фермери и специалисти често възниква въпроса, коя е най-добрата технология за отглеждане на животните. Безспорно – не съществува еднозначен и категоричен отговор !

По отношение конструкцията на леглата за кравите приложение намират две решения – високи и дълбоки. Някои фермери предпочитат първия вариант, обезпечен с подходящо гумено покритие, а други твърдо застават зад дълбоките легла. Съществуват обективни критерии, които определят предимствата на всяка една система.

Решаващо за избора е постигане на нужния комфорт на лежане. Той гарантира пълно удовлетворяване на индивидуалните потребности на всяка една крава. Целта е оптимална продъжителност на лежането, което същевременно да е удобно, съобразено с особеностите присъщи за вида, породата, възрастта и физиологичното състояние.

Опитът от практиката показва, че дълбоките легла изискват по-старателна подръжка и експлоатация. Само тогава те могат да предложат истинския комфорт за техните обитатели. Това обстоятелсво обаче ги оскъпява. Според преценката на редица експерти, в около 80% от случаите, там където ги има, за дълбоките легла са присъщи съществени недостатъци, следствие на което времето за лежане на кравите вместо желаните 12 часа на ден би могло да бъде драстично съкратено, дори с 5 часа.

Основни причини водещи до намален комфорт на лежане са (сн. 1):

          – Недостатъчност или дори липса на омекотителя-буфер – (слама, някакъв инертен материал  или друга постеля), който всъщност запълва леглото и го прави меко и удобно. Вместо това животните търпят твърдата и студена повърхност.

– Страничните ръбовете на така оформеното полупразно корито допълнително травмират крайниците и тялото  на животните.

– Другият проблем е силно повишената влажност, достигаща понякога дори до мокрота.

Всичко това съпроводено с занижената хигиена (фекалии, урина), води до трайни неблагоприятни последствия – повишена заболеваемост, ниска продуктивност и преждевременно бракуване на ценни животни !

Как може да бъде избегнато всичко това ?

В отговор на възникналите потребности, от ноември 2011 година немската фирма KRAIBURG предлага на пазара един съвсем нов продукт – система наречена „maxiBOX“ – осигуряваща уникален комфорт на дълбокото легло за крава (сн. 2).

„МaxiBOX“ буквално елиминира всички недостатъци на дълбокото легло и превръща нежеланите доскоро места за почивка в един оазис и убежище, съпроводени с максимална експлоатационна сигурност и олесненост.

Кои са най-важните преимущества  на системата ?

На първо място – елегантното гуменото покритие със специално оформление предлага завидна мекота, чистота и неповторими усещания. Всичко това може да бъде допълнено чрез добавяне на слама. Повърхността на гумата е със специален грайфер, обстоятелство улесняващо задържането на постелята. Ергономично ориентираните профили на предния и задния край на леглото пасват оптимално на телесните форми и по този начин са важна съставна част от цялата система обуславяща удобното лежане. И не само ! Така например, при лягане, кравата не се сблъсква с острия заден ръб на бокса, а опира върху мека поддаваща се на деформация гумена повърхност. Предните крайници могат спокойно да се изпъват в зависимост от предпочитанията и моментните нужди на животното, а сламата се измества и преразпределя създавайки максимално удобство. И всичко това, без да се съпровожда от безразборното крайно нежелано разпръскване на постелята !!! Особен риск представлява изправянето на кравите. Когато подът и ръбовете на леглото са твърди, тласъкът при надигане е съпроводен със силно натоварване на карпалните стави. Това причинява наранявания, удебеления (бурзити) и друг вид мускулен и ставен травматизъм. Новите гумени кантове притъпяват профила. Те го превръщат в една мека сигурна опора, съприкосновението с която не е последвано от никаква болка и травмираща острота, дори и за най-тежките и тромави животни.

От особена важност е ефективната дренажна система. Нейни елементи са интегрирания наклон към задната част, улеите, които стимулират просмукването и евакуацията на течността посредством многобройни, достатъчно големи отвори в задната част на профила.

Не на последно място, нещо което е от изключителна важност – конструкцията на системата МaxiBOX“ предотвратява безразборното разпръскване на постелята. Благодарение на своето устройство, необходимото количество слама е твърде малко. Буферния постелен слой е само 3-5 см. !!! (сн. 3) Това намалява разходите свързани с обезпечаване, складиране, пренасяне на постелята, нейното почистване, евакуиране и обезвреждането вече като отпадък !

Монтажът е елементарен ! Системата се състои от гумено покритие и профили с дължина 1,7 м в краищата (сн. 4). Стабилното закрепване е посредством специални болтове и свързващи елементи.

Експлоатацията и поддържането на леглото е опростено. Това допълнително е улеснено от необходимия минимален обем постеля. За да се избегне допълнителното замърсяването на леглото, се предпочитат флексабилните горни ограничители за холката (сн. 5). Същите се монтират така, че да са удобни и подходящи за крави с различна големина и телосложение. Предназначението им е да принуждават кравите непосредствено след изправяне, да се изтеглят леко назад, за да може уринирането и дефекацията да се извършват на пътеката за движение (която се почиства лесно), а не в самото легло. По този начин последното остава сухо и комфортно за много по-дълго време !

Горен тилен ограничител

Класическо легло

Оставете коментар