Отпадъците от оризарните като фураж

В някои райони на нашата страна, се предлагат на изгодни цени различни отпадъци от оризарните. Какво представляват тези фуражи и каква тяхната хранителна и биологична стойност ?

Получаваното при вършитбата на ориза зърно се нарича арпа. За да се получи годен за консумация ориз, тя се подлага на известна преработка, при която се добиват годни за фураж отпадъци. От 100 кг. арпа се получават 66 кг. ориз и 34 кг. отпъдаци.

Водното или червеното просо. Това са семената на водното просо, което вирее като плевел в оризищата и се отделя при почистването на арпата.  По хранителност и състав стои близо до овеса и просото. На крави се дава до 1-2 кг., на овце до 0,2-0,3 кг. дневно.

Оризовите трици се получават при шлифоване на освободения от люспи ориз. Съставляват около 8% от шлифованото зърно. Те имат кремав до светлокафяв цвят и са богати на протеин (14-6%) и мазнини (6-7%). Протеинът им е със задоволителна биологична стойност. Богати са с витамини от групата В. Поради високото им съдържание на мазнини те лесно гранясват и се вгорчават. Трябва да се съхраняват на сухо и проветриво място. Придават мека консистенция на телесните тлъстини и млечната мазнина. На животните се дават в умерени количества – на кравите до 1-2 кг. На овца – до 0,2 кг., а в смеските от концентрирани фуражи за свине и птици се включват до 10-15%.

Дарламата се състои от счупени и недоразвити оризови зърна. Тя е богата на лесно смилаеми въглехидрати. Съдържа малко протеини (7-9%), мазнини и сурови влакнини. Богата е с фосфор, но съдържа недостатъчно калций. Добър източник е на витамини от групата В.

Оризово (фуражно) брашно. То е въглехидратен фураж. Бедно е на протеин и сурови влакнини. Протеинът му е със задоволителна биологична стойност. Съдържа недостатъчно минерални вещества и особено калций. Добър източник е на витамини от групата В. На животните се дава в количества както оризовите трици.

В заключение може да се обобщи, че отпадъците от оризарните могат с успех да се дават като допълнение към основната дажба. Задължително те трябва да се допълнят от фуражи богати на калций (люцерна или минерални добавки), както и с такива съдържащи повече протеини. В най-лошия случай отпадъците от оризарните могат да се смесват с равно количество смляна слама. По-този начин се подобрява структурния състав на дажбата, когато обезпечеността с фуражи е близо до критичния минимум.

Оставете коментар