ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОКСИТОЦИН ВЪВ ФЕРМАТА

В България съществуват стотици хиляди ферми и стопанства, в които се отглеждат преживни животни и свине. Във всяка една от тях, дори и в най-малката присъства един постоянен набор от лекарства, нещо като домашна аптека. Почти винаги в асортимента й се включват различни антимикробни средства, противапаразитни препарати, витамини, медикаменти за първа помощ при нараняване, подуване, мастити и др. Една част от лекарствата се предписват и прилагат задължително от ветеринарен лекар, най-малко поради обстоятелството, че неправилната им употреба е вредна не само за животните, но и за човек !

По-особено място заемат препаратите, които не изискват спазване на карентен период. След приложението им не съществуват никакви ограничения при консумацията на хранителни продукти от животински произход. И тъй като ветеринарят не е непрекъснато „под ръка” във фермата, често се налага стопаните „на своя глава” да спасяват положението или просто да продължат терапевтичния курс предписан от лекаря.

Окситоциновите препарати принадлежат към втората група. На пазара се предлагат под формата на различни търговски форми. Познати са на всички животновъди. Не изискват спазване на карентен срок и на практика се продават свободно ! Представляват прозрачен разтвор, съдържащи синтетичен аналог на естествения хормон окситоцин. Прилагат се подкожно, мускулно или венозно. В първите два случая ефекта настъпва след около 5-15 минути, в третия незабавно.

Практиката показва, че често фермерите и стопаните у нас сами прилагат окситоцинови препарати. Знаят ли те в тези случаи какво точно правят ?

Какви са биологичната роля и  активност на окситоцина в организма ?

Два са основните прицелни органи върху които действа този хормон. На първо място това е матката. Той стимулира съкращаването на мускулатура й и от там може да предизвика възникване на маточни контракции. Практическото значение на този ефект определя показанията му за приложение.

На първо място, окситоцинът представлява медикаментозно средство за управление и стимулиране на раждането. Инжектира се при забавяне на родилния процес следствие атония (отпускане) на матката – при изтощение, многоплодие, напреднала възраст и др. Ефектът му е най-изразен при по-възрастни животни и то предимно при многоплодните (свиня, месоядни). Обикновено в рамките на около 20-30 минути след инжектирането му контракциите се възстановяват.  Ако такива все още липсват, не трябва да се очаква, че повторното или дори третото приложение ще имат резултат. Ветеринарният лекар може да комбинира окситоцина с други лекарствени средства, което ще доведе до:

  • увеличаване на енергийната обезпеченост  на матката и от там възстановяване на способността й да се контрахира;
  • разширяване на родилния път и увеличаване на шансовете за настъпване на безопасно раждане. 

Внимание ! Окситоцинът е противопоказан при диспропорция между големината на плода и родилния път (тесен таз), а така също, когато плодовете не се разполагат правилно, т. е. съществува непреодолима механична пречка. Ако не се спази това условие, той не само че няма да помогне, но би могъл да доведе да сериозни усложнения – умиране на новородените или дори до разкъсване на матката със съответен фатален развой. Би могло да се обобщи, че окситоцин не трябва да се прилага  за свръхстимулация на матката, при наличие на безрезултатни родилни напъни.

Избързването също не е желано. При свинята например се изчаква до раждането на петото прасе и то, ако в продължение на един час не се роди следващото. Ако не се спази това правило, сърдечна дейност на фетусите се забавя, може да настъпи руптура на пъпната връв, отделяне на мекониум, увеличава се феталния дистрес, а от там и смъртността на прасенцата след появата им на бял свят.

Окситоцинът се прилага  за стимулиране на възстановяването на женските полови орани след раждане и спиране на кръвоизливи. Понякога раждането протича по-трудно – това води до по-сериозни травми и  дори до разкъсване на мекия родилен път. Настъпват кръвоизливи. Тъй като окситоцинът предизвиква контракция на маточната мускулатура и свиване на кръвоносните съдове, той спомага за овладяване и спиране на кръвотечението при наранявания на родилния път. Рискът от възникване на следродилни възпалителни процеси на матката се намалява.

Един важен проблем за практиката е задържане на последъка. Често причината за това е следродилната атония на матката. В около 30% от случаите приложението му се оказва ефективно за пълно отделяне плацентата. В тази връзка той е незаменимо средство при свинете.

Внимание ! В някои случаи високите дози на окситоцин непосредствено след раждане могат да доведат до изпадане на матката. От друга страна, по-сериозните разкъсвания на мекия родилен път изискват спасителна незабавна хирургическа намеса. При срастване на плацентата окситоцинът не може да доведе до отделянето й.

Приложение на окситоцин за постигане на по-голяма заплодяемост при кравите. Известно е, че този хормон се отделя при полов акт. Стимулирайки маточната мускулатура, по този начин той предизвиква контракции подпомагащи по-бързото транспортиране на сперматозоидите до яйцеклетката. В крайна сметка това улеснява заплодяемостта. При изкуствено осеменяване обаче процесите не са естествени. Липсва каскадата от физиологични „събития”. Особено при действие на някои неблагоприятни фактори – (жега, стрес), заплодяемостта е много ниска, което в крайна сметка има своите икономически последствия. Ето защо редица автори не без основание препоръчват приложение на окситоцин непосредствено след изкуственото осеменяване.

Вторият прицелен орган за действието на окситоцина това е млечната жлеза. Този хормон стимулира активността на миоепителните клетки във вимето – онези клетки които обуславят отделяне на млякото.

Съществуват различни патологични състояния, при които млякото се „задържа”. Това може да има фатални последствия за поколението и да доведе до силно намаляване на продуктивността, свързано с разочарования от различен характер. Задържането на млякото настъпва при стрес – уплаха, груби обноски, при първескини (с по-тесни папиларни канали), животни непригодни за машинно доене, липса на новороденото, особено характерно за биволиците. В повечето случаи при сблъскване с такъв проблем инжектирането на окситоцин се оказва изключително удачно.

Основна цел за да бъде ефективна терапията при мастит е евакуиране на секрета от вимето. Как да стане това, като точно тогава животните изпитват болка, съдържанието на млечната жлеза е гъсто, примесено с парцалчета и съсиреци. На помощ идва отново окситоцина. Приложен той улеснява отделянето на токсините, секретите и микроорганизмите.

Особена форма на мастит при свинете е синдрома мастит-метрит-агалаксия (ММА синдром). В някои стопанства той взема застрашителни размери. След опрасване майките внезапно губят млякото си. Обикновено засягането на млечната жлеза е съпроводено и с възпаление на матката и повишаване на температурата.  Ясно е, че ако родилките нямат мляко, поколението им е обречено. Ето защо и в тези случаи, окситоцинът е важна съставна част на терапевтичната схема.

Внимание ! При лактиращите крави, които са бременни, окситоцинът трябва да се прилага с повишено внимание. Многократното използване на високи дози крие рискове и би могло да доведе до аборт.

Бих желал да обърна вниманието Ви на още една подробност от особено значение за практиката. На пазара съществуват различни препарати съдържащи окситоцин. Те не се отличават помежду си само по името. Различните производители предлагат изделия с нееднаква ефективност. Качеството и силата им на действие варират значително. Така че липсата на резултат в някои случаи не се дължи на лекарска грешка, некомпетентност или немарливост. Отговорът се крие в качеството на прилагания препарат.

Освен това е важно да се знае, че се изисква окситоцинът да се съхранява в студени и тъмни помещения, най-добре при хладилни условия. В противен случай той бързо губи своята активност.

Оставете коментар