УРОТРОПИН – ВЕРЕН СЪЮЗНИК В БОРБАТА СРЕЩУ МНОГО БОЛЕСТИ ПРИ ЖИВОТНИТЕ

Против пресичане или кръв в млякото

Първа възможност приложение на УРОТРОПИН

При крави уротропинът се прилага сутрин и вечер по 5-10 грама в продължение на 4-8 дни. За тази цел се разтваря в малко вода или се поставя в средата на парче хляб. Преживните го приемат с охота. Особено удачен е за по-малобройните стада и стопанства. За овце и кози дозата е 3-4 пъти по ниска. Осезателен ефект настъпва след 2-3 дни. При предозиране той проявява умерена токсичност. Против потене се прилага като 8%  прах за поръсване (Д. Друмев).

Втора възможност е приложение на хлябна сода

За крава сутрин и вечер по 30-40 грама с ярмата

При овце или кози по 3-5 грама сутрин и вечер с малко вода или с ярматa

В стремежа си да бъдем модерни и съвременни често ние забравяме някои стари добре изпитани средства използвани с успех в борбата срещу редица заболявания. За класическите методи на терапия е характерно че са много евтини, достъпни и безвредни. Макар и невинаги ефективни, те в никакъв случай не трябва да бъдат забравяни. Приложението им има своето място не само в днешния ден, но и в бъдеще.

В голяма сила написаното важи за уротропина, прилаган в продължение на десетилетия не само във ветеринарната, но и в хуманната медицина. Нарича се още хексаметилентетраамин или хексамин.

Представлява бял прах, външно наподобяващ готварската сол, но за разлика от нея вкусът му е горчиво парещ. Разтваря се лесно във вода и спирт. По-лесно може да се открие и закупи в химически складове, отколкото в аптеките. Необходимо е да се съхранява в сухи, тъмни и проветриви помещения.

От селскостопанските животни се прилага главно при кравите, козите и овцете. На какво се основава действието на това химическо съединение ? Като попадне в храносмилателния тракт, то се резорбира и преминава почти всички бариери в организма – кръвно-мозъчна, кръвно-очна и т. н. Попадайки на места, където има възпалителен процес, там където средата е кисела, уротропинът се разгражда при което се отделя формалдехид. Последният е един от най-мощните дезинфектанти, убиващи почти всички микроорганизми. Отделя се главно с урината и жлъчката. Доказано е също така, че улеснява преминаването и разпределението в организма на дадените едновременно с него лекарствени вещества, т. е. усилва ефекта им ! Променяйки микросредата във възпалителното огнище, действа не само антисептично, но десензибилизиращо, т. е. намалява алергичната реакция. Той е евтин, екологично чист продукт, който не дава положителна реакция за наличие на инхибитори в млякото. При външно приложение върху кожата намалява потенето.

Уротропинът се използва за лекуване на много патологични състояния в организма. На първо място това са заболяванията на млечната жлеза – както функционални нарушения така и възпалителни.

Абсолютни показания за прилагането му са състоянията при които „безпричинно” в млякото се установява кръв или наскоро след издояване то се пресича.  Проблеми от такова естество се срещат най-често при козите и сравнително по-рядко при кравите и овцете. Същността на описаните проблеми не е напълно изяснена. Млякото се образува от кръвта. Това става възможно благодарение на сложна съвкупност от биологични процеси в клетките на млечната жлеза. Всъщност, различието между тези две телесни течности е само в процентното съотношение между техните съставки.  При наличие на кръв в млякото то е с променен цвят. В по-леките случаи е кафеникаво-кремаво, леко оранжево, а при по-тежките розово или дори червено. То е негодно за преработка и консумация от човека. Външно животните не показват болестни признаци. Вимето е без промени. При издояване обаче стопаните лесно установяват проблема. Причините в тези случаи все още не са проучени напълно. Предполага се, че някои хранителни съставки (различни видове треви и билки) водят до нарушаване на пропускателната способност на клетките в млечната жлеза и от там до попадане на кръв.

Внимание ! Функционалните нарушения при които в издоеното мляко безпричинно се открива кръв трябва да се различават  от тези, при които наличието на кръв е норма (след раждане, по време на коластралния период) или признак на друг тип патология –  травми например, при които се откриват редица съпътствуващи признаци – болка, темперираност, едем и др.

При пресичане на млякото, наскоро след издояването му или при опити да бъде сварено внезапно се появяват съсиреци, отново без видима причина. Същевременно вкусът му е неприятен и горчив. Приема като скрит дефект, който не може да бъде отстранен. Възможно е обаче причина за пресичането да са фуражите, паша на определени растения, папрати, скрит мастит, т. е. фактори, които могат да бъдат отстранени.

Възпалението на млечната жлеза се означава като мастит. Добре известни са последствията от настъпването му. В борбата срещу него се разчита главно на антибиотиците. Но те невинаги помагат ! До болка познати са случаите, когато безкрайното редуване на различни препарати, води единствено до стопяване на банковата сметка на фермера, но не до желания ефект. Причина за това е изградената резистентност, неблагоприятни условия за действието на антибиотиците, първично нечувствителни или неспецифични причинители. Веднъж приложени, антибиотиците налагат стриктно спазване на определени ограничения, като по този начин терапията се оскъпява допълнително. В тези трудни моменти, особено при безрезултатна антибиотична терапия, уротропинът се оказва изключително надежден помощник, един резервен вариант, както за фермера, така и за ветеринарния лекар.

Други заболявания при които това химическо съединения показва добра ефективност са възпаленията на очите (иридоциклити, кератити), които се съпровождат с помътняването им и поява на петна. Известно е, че специално при дребните преживни тези признаци са характерни за заразната агалаксия. Уротропинът се прилага с успех при ставни заболявания (подуване на крайниците, куцота), копитни проблеми, възпаление на мозъка (енцефаломиелите, менингити), някои алергични състояния (уртикария), протичащи с кожни раздразнения и сърбеж. При упорито протичащите възпалителни процеси в областта на пикочната система (пиелонефрити и особено цистити) уротропинът е ефективен единствено, когато урината е с кисела реакция. За тази цел предварително (1-2 дни) трябва да се дава амониев хлорид, познат като нишадър.

При крави уротропинът се прилага сутрин и вечер по 5-10 грама в продължение на 4-8 дни. За тази цел се разтваря в малко вода или се поставя в средата на парче хляб. Преживните го приемат с охота. Особено удачен е за по-малобройните стада и стопанства. За овце и кози дозата е 3-4 пъти по ниска. Осезателен ефект настъпва след 2-3 дни. При предозиране той проявява умерена токсичност. Против потене се прилага като 8%  прах за поръсване (Д. Друмев).

Трябва да се знае, че в напреднали случаи, като катаракта (перде на очите) например, когато промените са необратими, не трябва да се очаква пълното възстановяване, но по-нататъшното развитието и задълбочаване на заболяването се прекратява.

Оставете коментар