«СКРИТИ» ИНТОКСИКАЦИИ НА КРАВИТЕ В ПЕРИОДА ОКОЛО ОТЕЛВАНЕ

Животните и човека съжителстват с милиарди микроорганизми. Те се намират върху кожата, в стомашно-чревния канал, млечната жлеза, пикочно-половите и дихателните пътища. Броят им е огромен. Така върху кожата само, микроорганизмите са 100 пъти повече, от клетките изграждащи цялото тяло. Те попадат и навлизат в организма от околната среда с въздуха, храната и водата. Обикновено съществува симбиоза между микроорганизми и макроорганизъм, тоест взаимна изгода. Благодарение на тях е възможно протичане на нормалните физиологични процеси в предстомашията при преживните.

По време на своята жизнена дейност микроорганизмите отделят екзотоксини, а след смъртта си ендотоксини. Особено опасни са вторите. Нормално защитните бариери в организма и стомашно-чревния тракт в частност гарантират надеждна превенция и предотвратяват проникването на външните агенти.

В по-голямата част на червата се намират огромно количество грам отрицателни бактерии, отделящи ендотоксини, които при определени условия стават особено агресивни и опасни. Предпоставка за това са високата продуктивност, стреса и неподходящото хранене, които обуславят доминирането на катаболитните (разграждащите) процеси в организма. Обратно, прехранването несъобразено с продуктивния статус предразполага към доминиране на анаболните (натрупване) процеси. И в двата случая настъпват нарушения в регулаторните механизми, което в крайна сметка води до претоварване на организма и увреждане на имунната и ендокринната система, предизвикващо нарушение в обмяната на веществата и спадане на имунитета. Намаляват защитните сили срещу милиардите микроорганизми живеещи върху кожата и лигавиците. Какви са вредните последствия от това ?

Настъпва нарушение на микроциркулационните процеси в чревните въси, което уврежда бариерните функции на лигавицата. Това става предпоставка за проникване на инфекция (предимно коли бактерии) и токсини в организма. При нарушение на равновесните процеси, особено в периода около отелването, в организма при най-високопродуктивните крави проникват огромно количество коли-бактерии и техните токсини. При запазени чернодробна функция и имунна защита вредните агенти се свързват с макрофагите и с жлъчните соли, като по този начин се евакуират от организма чрез жлъчката, белите дробове и млечната жлеза. Част от токсините се депонират в мастната тъкан. Когато организма не може да се справи с вредните агенти последствията са опасни и за майката и за плода.

Към вредното въздействие на бактериалните токсини са предразположени най-високопродуктивните крави, при които изпражненията са сухи и твърди.

В периода непосредствено преди отелването вредата от бактериалните токсини разнопосочна. Те подтискат моториката на стомашно-чревния тракт, пикочните и половите органи (матката), следствие на което те се отпускат и не отговорят на естествените дразнители стимулиращи контракциите им. Поради нарушената перисталтика в червата се образуват допълнителни количества токсини, които се резорбират лесно от майчиния организъм и така порочният кръг се затваря. Различните отпадни продукти (амоняк, свободни мастни киселини, несвързани жлъчни киселини ) увреждат най-повърхностните клетки на червата и по този начин вторично нарушават нормалния транспорт на веществата. Продуктите на белтъчната обмяна не могат да се резорбират, а това уврежда функцията на различни жлези с вътрешна секреция (например панкреаса). Намаляване на тонуса на кръвоносните съдове забавя кръвотока, а това предизвиква кислороден глад в организма, което допълнително нарушава защитните бариери.

Уврежда се плацентарното кръвообращение, причина за отклонения в развитието на плода. Следствие нарушената контрактилност на матката, раждането се забавя. Особена вреда нанасят анаеробните микроорганизми (клостридии).

Самото отелване и дните непосредствено след това представляват период на върховно изпитание за майчиния организъм. Интензивността на обмяната на веществата тогава е най-голяма. Високопродуктивните крави продуцират огромно количество коластра и мляко. Всичко това прави организма една нестабилна система, изключително уязвима на всички неблагоприятни фактори на външната и вътрешната среда. Влиянието на ендотоксините в периода на самото отелване не може да остане скрито, тъй като настъпва увреждане на различни функции в организма. Най-уязвим е черния дроб. Тъй като това е орган, в който отровите се обезвреждат, претоварването му води до чернодробна недостатъчност, която в по-тежки случаи отключва възникване чернодробна кома, съпроводена със залежаване на родилката. Процесите на обратно развитие и възстановяване на половите органи след раждане са нарушени, което води до задържане на плацентата, ендометрити и трайно безплодие впоследствие. Друг признак е появата на така наречените токсични мастити, увеличаване на клетъчното съдържание в млякото и нарушаване на технологичните му качества при преработка. При кравата се увреждат и белите дробове. Възникват необясними пневмонии, трудно поддаващи се на терапия.

Високото съдържание на токсини в коластрата действа неблагоприятно и на новороденото. Телетата боледуват от стомашно-чревни разстройства и бронхопневмонии.

Всичко това, още веднъж налага допълнителна осторожност от страна на фермерите и ветеринарните лекари в периода преди, по време и след отелването. В случай на широко разпространение на забавяне на раждането, необясним спад в млечната продуктивност или при влошаване на здравословното състояние на кравите и телетата в родилното, трябва незабавно да се открие първопричината. Възможно е това да е голямото количество бактериални токсини. Безпринципното и хаотично приложение на антибиотици в тези случаи е неефективно.

Специалистите препоръчват да се предприемат следните по-специални мерки и мероприятия.

В периода около отелването към дневната дажба да се подават допълнително средства свързващи водата – шрот от ленено семе или инулин. Изхранваният груб фураж трябва да е висококачествен. Ако липсват средства, а фуражната база е оскъдна се препоръчва смилането на сламата, а в деня на самото раждане тя да се овлажни или попари с разтвор на глюкоза, фруктоза или захар. По този начин се подтиска жизнената дейност на вредните за организма бактерии, ускорява се чревната перисталтика и се обезвреждат самите токсини. С водата за пиене могат да се добавят специални протективни средства и осмотични лаксанти (разхлабващи средства) фруктоолигозахариди и лактулоза – в период от 2-3 седмици преди до 2-3 седмици след раждането. Тези средства също ускоряват чревната перисталтика и намалява количеството на токсините. Ако не съществува възможност за това в дните около отелването няколко пъти вътрешно може да се даде 20-30 грама натриев тиосулфат. Допълнително трябва да се оптимизира витаминната и минералната обмяна. Необходим е контрол на раждането и ежедневното измерване на вътрешната телесна температура. В случай, че тя се повиши е нужна терапия от ветеринарен лекар.

На новороденото теле още преди подаването на първите порции коластра може да се даде лактулоза. Това предотвратява каскадата от процеси предизвикващи възпаление.

В последно време в развитите страни с успех се прилагат различни пробиотици. Това са препарати които се дават на телетата през първите 10 дни от техния живот. По този начин се редуцират значителна степен случаите на диария.

Оставете коментар