БРУЦЕЛОЗА – ОПАСНА БОЛЕСТ ЗАСТРАШАВАЩА ЧОВЕК

В продължение на десетилетия България бе свободна по отношение на бруцелозата. За съжаление, наскоро медиите огласиха една неприятна новина. Огнище на тази опасна болест е регистрирано в село Вълче поле, община Любимец (тогава 2007 год). До момента е установено, че носители на бруцелоза са овце и кози.

Знаем ли всъщност какво представлява бруцелозата, осъзнаваме ли новата заплаха пред българското животновъдство и пред хората ?

Бруцелозата се нарича също Малтийска треска. Предполага се, че тя  е била проблем още по времето на Хипократ. Причинителят е изолиран през 1887 от Бруце, изследвайки трупа на умрял от Малтийска треска английски войник. Понастоящем бруцелозата е един актуален проблем пред ветеринарната и хуманната медицина в света. Широко разпространена е в страните от средиземноморския басейн. Причинява се от грам отрицателна бактерия. Устойчивостта й в околната среда е значителна. Добре понася ниските температури и изсушаването. В киселото мляко загива за 48 часа, но в сирене и масло издържа повече от месец. Директната слънчева светлина я убива за 4-5 часа, а кипящата вода моментално.

Възприемчиви са говедата, овцете, козите, свинете и кучетата. Биволите и конете са по-устойчиви. Боледуват също и дивите животни – зайци, сърни, елени и др. Съществуват няколко вида бруцели, патогенни за различни видове животни. Най-опасен за човека е вида мелитензис, засягащ дребните преживни.

Заразата се отделя в околната среда при аборт или раждане с маточните изтеченията и плацентата, а също и с млякото, урината, фекалиите и семенната течност при мъжките. Околната среда, фуражите и водите играят важна роля при разпространението на инфекцията.

Животните се заразяват главно орално или по полов път (пикочно-полова инфекция). Бруцелозата може да се разпространява и чрез кърлежи.

Човек се заразява при консумация на необезвредени продукти – мляко, месо, по контактно-битов път (при директен контакт с болни животни, при преработка на  животинки суровини – мляко, месо, кожи). Много рядко инфекцията може да проникне по въздушно-капков път или чрез конюнктивите.

Навлезлият през кожата или лигавиците причинител достига първоначално в регионалните лимфни възли. В зависимост от устойчивостта на макроорганизма рано или късно настъпва генерализирано разпространение на бруцелите, които се загнездват продължително време във всички вътрешни органи, мускулите, ставите, вимето и матката при женските и тестисите при мъжките. Причинителят отделя токсини, а също така предизвиква и локално възпаление.

Какви са по-важните признаци проявяващи заразените животни и човек  ?

Най-застрашени са тези, които се намират в районите в близост до южната ни граница, при внос и контакт с животни произхождащи от Гърция, Турция, Кипър или други страни от средиземноморския басейн.

Периодът от заразяването до първите болестни симптоми е между 2 седмици и 6 месеца. В началото, когато бруцелозата навлезе за първи път в стопанството при женските животни настъпват масови аборти. При кравите те са най-често между 6-я и 8-я месец. При овцете е козите абортите засягат до 15 % от бременните. При свинете прекъсването на бременността е между 3-я и 4-я месец, а при кучките между 48-я и 58-я ден. Впоследствие, когато инфекцията перзистира продължително време абортите са единични. През това време обаче животните са опасен източник на инфекция. При мъжките се наблюдават възпаление на семенниците и надсеменниците (орхити и епидидимити), абсцеси по крайниците, артрити, бурзити и тендовагинити – които клинично се манифестират с закръглени удебеления, деформиращи промени,  куцота, отслабване. При мъжките кучета се засягат единия или двата семенника и простатната жлеза.

            При хората бруцелозата протича разнообразно. Началото е нетипично – втрисане, изпотяване, мускулни и ставни болки, главоболие, безсъние, отпадналост, липса на апетит. С особено внимание към тези нетипични признаци да се отнасят тези които са работили в животновъдни ферми в страните от Южна Европа. Характерно е, че температурата може да е повишена в продължение до 2-3 седмици, а при хронифициране променливата треска продължава с месеци и дори години. При част от болните се появяват кожни обриви. Най-важния признак на болестта е генерализираното засягане на лимфните възли – на шията, подмишниците, в слабините. Те са умерено увеличени (от бобено зърно до орех) и болезнени. Засяга се и сърдечно съдовата система – ендокардит, перикардит. Съществува склонност към подкожни и кръвоизливи в областта на стомашно-чревния тракт. Може да се проявят и признаци характерни за увреждане на черния дроб и далака – жълтеница, болезненост в областта на жлъчката. При мъжете се засягат тестисите, настъпва орхит, епидидимит и възпаление на простатата. Ако се засегне нервната система болните страдат от силно главоболие, раздразнителност, депресия дезориентиране. Развива се менингит, менингоенцефалит, миелит.

            При хронифициране се засяга опорно-двигателния апарат.  Болните изпитват болезненост в областта на големите стави и по хода на гръбначния стълб. Подвижността се намалява значително.

            Точната диагноза се поставя след извършване на специфични лабораторни изследвания – бактериологични, биологични, серологични, алергични. В диференциалнодиагностично изследване трябва да се имат предвид – абортите от друго естество и от други причинители, някои ревматоидни състояния, туберкулоза, левкоза и др.

            След установяване на бруцелоза, при животните не се извършва лекуване. Те се унищожават. Съвместно с органите на властта ветеринарномедицинските служби предприемат следните мерки: унищожаване по хуманен начин на всички положително реагирали животни и обезвреждането им в екарисаж; забрана за придвижване на едри и дребни преживни и еднокопитни животни в заразения регион; регистриране, преброяване и серологично изследване на възприемчивите животни; забрана за разнасяне на мляко, млечни продукти, фуражи и др.; информиране на населението за опасностите, свързани със заболяването и необходимите мерки, които трябва да спазват за опазване на тяхното здраве; обезщетение на собствениците за всички унищожени животни; щателна дезинфекция на помещенията в които се отглеждат животните, пособията за обслужване и дрехите на гледачите.

            При хората се извършва продължителна комплексна терапия с антибиотици, общоукрепващи и десензибилизиращи средства от специалисти в болнични заведения.

Оставете коментар