ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИ АСПЕКТИ КАСАЕЩИ ХРАНЕНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА БРЕМЕННИ ОВЦЕ

Бременността при овцете в нашата страна, като период от време обхваща есента и началото на зимата. Приключили са доенето и случната кампания. Благоприятните условия на отглеждане и хранене през летния сезон, водят до увеличаване на устойчивостта на организма срещу заболявания. Ето защо през този период на годината животните са най-здрави. Въпреки това някои грешки и пропуски при отглеждането на овцете през този период може да са с фатални последици.

Първото и абсолютно задължително мероприятие което трябва да извършат всички овцевъди през есента е обезпаразитяването на животните. Най-добре е това да стане още през септември. Всеизвестно е, че паразитите увреждат черният дроб, предстомашията, червата, белите дробове и други жизнено важни органи. Така че, напълно излишно е да се коментира  ползата от борбата с тях. Най-важно е да се обхванат масово всички животни от региона, за да бъде и ефекта по-голям. През този период от годината усилията са насочени главно към ликвидирането на вътрешните паразити – метил, глисти и тении. Третирането трябва да се извърши минимум с два препарата, за да се обхванат повече видове. Най-добре е това да се осъществи от ветеринарен лекар. Ако през летния сезон не са извършени задължителните лечебно-профилактични къпания против краста, е възможно за тази цел да се използват и последните топли дни. Ако есента е напреднала много и е опасно да се рискува /простудяване, аборти/ е желателно да се приложат инжективни препарати за борба с това заболяване, подходящи именно за сухостойния период. В никакъв случай не трябва да се допуска избухване на краста през зимата и пролетта !

Абсолютно задължително през есента е всички овце да се ваксинират против т. нар. анаеробни инфекции /ентертоксемии/, които са най-честите причинители на внезапната смърт /най-често съпроводена с диария/ при агнетата и най-добре охранените овце и шилета.

Като се има предвид, че овцете са типично пасищни животни, то храненето при тях е неразривно свързано и с условията на отглеждане.

През първите 15 седмици от бременността нуждите от хранителни вещества не се различава съществено от нуждите за поддържане на живота. По принцип пашата е достатъчна. Това обаче не е универсално правило! Засушаването през последните години е причина за крайно недостатъчната паша в определени региони на страната. Това налага допълнително подхранване, особено на овцете от високопродуктивните породи с два до три килограма ливадно или люцерново сено. Включването в дажбата на 1-2 килограма кореноплоди /цвекло, картофи/ има изключително голямо диетично значение. Освен това, особено през първата половина на бременността може да се добавят и груби фуражи, като царевичак, листников фураж. През последните 4-6 седмици потребностите на овцете нарастват с около 80-100%. През този период теглото им се увеличава с около12-18 килограма в зависимост от броя на агнетата. Количеството на ежедневната дажба сено трябва да се увеличи и в никакъв случай тя не трябва да бъде замествана от слама или други малоценни груби фуражи. Задължително се добавя и концентриран фураж 200-300 грама дневно.

Независимо от благоприятното влияние на обилното хранене върху развитието на плода и бъдещата млечност не трябва да се допуска затлъстяване на овцете майки. То е най-вредно, когато е съчетано с ограничено движение. Затрудненията при раждането в тези случаи са неизбежни.

 За втората половина на есента са характерни сланите. Поемането на замръзнали и плесенясали треви и фуражи, както и на леденостудена вода много често освен храносмилателни разстройства предизвиква и аборти.

Когато есенните дъждове са съпроводени с по-мек климат, редица растения като детелина , зеле, люцерна, ечемик, овес , пшеница, силажна царевица, както и някои диви треви, избуяват силно. Трябва да се знае, че те съдържат голямо количество растителни естрогени. Това са вещества които поети в голямо количество предизвикват масови аборти. Поради тази причина пашата на прясно избуели треви трябва да се ограничи, особено след дъжд, а това се компенсира с добавянето на повече сухи фуражи.

В някои райони на страната, обикновено планински и полупланински съдържанието на йод в почвите и водите е много ниско. Това представлява заплаха както за здравето на хората, така и на животните. Ако бременни овце се хранят с фуражи съдържащи недостатъчно количество йод, процента на мъртвовородените, на тези с намалена жизненост, с недостатъчно образувана космена покривка или с гуша се увеличава значително.

Новородените агнета са с различни аномалии и уродства, проблеми в движението и парализи също при недостиг на мед, селен, кобалт, витамините А, Е, D. В условията на практиката установяването на първопричината за дадено отклонение е много трудно. Ако през някоя от предходните години е имало някаква аномалия, е необходимо овцевъдите да се обърнат за съвет към ветеринарният лекар. Прието е, че към концентрираният фураж трябва да се добавят определени минерално-витаминни добавки, които могат да се намерят във ветеринарните аптеки. Изключително благоприятно въздействие, както за организма на майката така и на плода има двукратното през 10 дена профилактичното инжектиране на овцете с Vit AD3E по 5 мл. подкожно /през последния месец от бременността/. При липса на каменни блокове сол за близане, ежедневно към концентрирания фураж се добавя между 10 и 20 гр. готварска йодирана сол.

На специален режим на хранене и отглеждане трябва да бъдат подложени най-продуктивните овце. Те са застрашени от кетоза и остеомалация. Особено към края на бременността те трябва да се наблюдават много внимателно. И най-малките отклонения в здравословното им състояние /походката, апетита/ може да са начало на едно животозастарашаващо заболяване. Към дажбите на такива животни задължително се добавя захарно цвекло, меласа, тикви.

            При бременните животни се контролира млечната жлеза. Възможно е понякога да се установят мастити и по време на сухостойния период. Най-често това е свързано с неправилно пресушаване, травми на млечната жлеза или съществуване на хронифицирани възпалителни процеси. Необходимо е при застрашени овце след последното издояване в засегната половина на вимето да се постави специален препарат съдържащ антибиотици, предназначен за сухостойния период. Освен това е необходимо да се следи за развитие и уголемяване на млечната жлеза, което протича успоредно с напредването на бременността. Ако липсва такова, това значи, че овцата е ялова или е настъпила ембрионална смъртност.

            Изтечения от външния полов орган по време на бременност, особено ако са кървави, обикновено са показател за някакъв патологичен процес. Най-често в случая се касае за аборт.

            Не е желателно бременните овце да се отглеждат заедно с кочовете. Още повече, ако са подрастващи шилета, които са по-активни и допълнително могат да травмират женските, особено при някои състояния на лъжлива разгоненост.

            Появата на масови аборти, трябва да бъде свързано или с груби грешки при отглеждане или с някоя заразна болест. В последните случаи е препоръчително третиране на овцете с антибиотици в продължение на няколко дена. Точната диагноза се поставя чрез изследване на проби взети от ветеринарния лекар в съответните институти и лаборатории.

Останалите ялови животни трябва да се изключат от стадото. Възможно е те да са носители на някоя инфекциозна болест, която от своя страна да предизвика аборти при бременните.

            По време на последните дни преди раждане,  е най-добре животните да не се изкарват на паша. Тези които са с по-голям корем и има съмнение, че ще близнят, трябва да се хранят с по-малка по-обем, но по-калорична дажба. Специално внимание трябва да се обърне на момента, когато овцете спускат коластрата. Отчитането му може да се окаже  важен показател за диагностициране от ветеринарния лекар на определени състояния при затруднения в раждането.

Оставете коментар