НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕДОИМЪЧНИ БОЛЕСТИ ПРИ ТЕЛЕТАТА

Недоимъчните заболявания са широко разпространени в нашата страна във връзка със съществуващите технологии за отглеждане и хранене на животните. Те представляват клинични или субклинични отклонения от нормалното здравословно състояние, дължащи се на недостатъчно или небалансирано приемане на определени храни и вещества. Свързани са с нарушение в обмяната на веществата. Въпреки направените обширни проучвания все още не е установено напълно значението на много недоимъчни заболявания при животните. Диагностицирането им в условията на практиката е изключително трудно. Недоимъчните заболявания засягат всички видове животни.

При телетата клинично те се манифестират сравнително късно след въздействие на предразполагащия фактор. Много често грешки в храненето на майката по време на бременността  /а и преди това/ води до раждане на мъртви или приплоди с намалена жизненост и склонност към заболеваемост.

Недостиг на витамин  В1. Най-често се засягат телетата над 4 седмици. Предразполагащи фактори са: изкуствено хранене с некачествени млекозаместители, продължителни диарии, внезапна смяна на храната, съдържание на плесени във фуражите, интензивно угояване с концентрати. Първите симптоми са: неспокойствие, намален апетит, подувания, запек или диария, груба космена покривка понякога увисване и клюмване на ушите. В напредналите стадии на заболяването се установяват: нарушение на сензорната чувствителност, телетата не могат да се ориентират, удрят се в препятствия, нарушава се равновесието, скърцат със зъби, от устата може да изтича слюнка, като накрая се установяват спазми на мускулатурата и извиване на шията назад, предизвикани от незначителни външни въздействия съпроводени с пълно изтощение. Тези промени не са съпроводени с повишаване на вътрешната телесна температура. При съмнение за съществуваща авитаминоза В1 е необходимо същият да се инжектира мускулно или венозно в продължение на няколко дена, като се коригира храненето.

Недостигът на Витамин Е  и/или на Селен обикновено е съпроводено с дегенеративни мускулни промени. В тези случаи  се касае за един полифакторен процес. За възникването на споменатите отклонения в мускулите, означени като мускулна дистрофия, участват самостоятелно или в комбинация следните фактори:

– недостиг на Витамин Е, който е по своята същност е антиоксидант. Бедни на този витамин са нискокачественото сено, сламата, повечето видове млади треви, окопните култури, обезмасленото мляко.

– недостиг на Селен, чийто съдържание във фуражите е тясно свързано с количеството му в почвите. Бедни на селен са планинските, киселите почви. В растенията количеството на този елемент е ниско, при интензивно наторяване и високо съдържание на сяра в почвите.

– важен предразполагащ фактор е голямото количество на ненаситни мастни киселини, каквито се съдържат най-вече в неправилно съхраняваните млекозаместители, кюспета и шротове и рибно брашно /където се изхранва такова/. Негативно въздействие оказват също така и стресовите ситуации, недостига на някои аминокиселини във храната, температурните колебания, продължителния транспорт, недостига на мед.

Заболяването протича различно. При новородените телета, чиито майки са получавали храна бедна на Вит. Е и Селен, може още по време на вътреутробното си развитие да бъдат засегнати от мускулна дистрофия. Непосредствено след раждането се наблюдават следните по-важни клинични симптоми: апатия, трудно изправяне, недобре изразен сукателен и гълтателен рефлекси, съпроводени със задавяне. При по-големите телета мускулната дистрофия се манифестира няколко дни до седмици след раждането. Най-застрашени са бързорастящите животни. В зависимост от това кои мускули са преимуществено засегнати могат да се развият сърдечни увреждания /учестяване на пулса, аритмии/, понякога съпроводени с внезапна смърт; дистрофия на скелетната мускулатура е съпроводена с обща слабост и изтощение, трудно изправяне и залежаване, несигурен вървеж, продължително стоене на “колене”, треперене, трудно гълтане и поемане на храната, учестено и повърхностно дишане. В напредналите случаи настъпват гърчове, вътрешната телесна температура е силно увеличена, което може да бъде объркано с инфекциозно заболяване или бронхопневмония. В тези случаи приложението на антибиотици е безрезултатно. При възникване на заболяването е необходимо спешно да се инжектират препарати съдържащи Селен и Витамин Е, като същевременно се коригира дажбата – добавя се висококачествено сено, покълнал ечемик. Трябва да се има пред вид, че при предозиране на Селена може да настъпят животозастрашаващи отравяния.

Недостигът на желязо се среща при новородените и при телетата които се хранят почти изключително само с мляко, тъй като другите фуражи са богати на този микроелемент. Желязото е съставна част на хемоглобина, на миоглобина, както и на редица ензими участващи в обмяната на веществата. Ако телетата дълго след раждането се хранят само с мляко, то с течение на времето съдържанието на желязо в организма им прогресивно намалява.

Симптомите при това дефицитно състояние са неспецифични-лигавиците са бледи, често настъпват диарии и други инфекции, апетита намалява, растежът изостава. Количеството на хемоглобина в кръвта е силно намалено. За избягване на състоянието се препоръчва мускулното инжектиране на препарати съдържащи желязо и Витамин В12. Задължително към храната се добавят и други фуражи освен мляко.

Недостигът на мед се среща в райони, в които почвите съдържат малко количество от този микроелемент. Възможно е обаче, големите стойности на сярата, кобалта, мангана, цинка и протеините в храната, да окажат негативно въздействие върху бионаличността на медта, която изпълнява изключително разностранни функции в животинския организъм.

При недоимъчни състояния се установяват следните по-важни признаци: отслабване, често и безпричинно близане, схващане предимно на задните крайници, побеляване на космите в областта на очите, а по-късно и на други области от тялото, анемия, внезапна смърт. При новородените се установява невъзможност за сукане.

Недостигът на йод е често срещан в определени най-вече планински и полупланински райони, където почвите и водите съдържат ограничени количества от този микроелемент. Изхранването на големи количества цвекло и зеле също може да окаже негативно въздействие в тази насока.

При недостиг на йод при бременните крави, новородените телета се раждат с “гуша”. Много често кожата е удебелена и подпухнала, особено в областта на главата. Преживяемостта на тези животни е ограничена.

Недостигът на Витамин А най често се среща през късната зима и ранната пролет. Необходим е за регенерацията на зрителния пигмент, растежа на костите и за функцията на епитела. Недоимъка е свързан както с недостатъчното му количество във фуражите така и с недостига в храната на неговият провитамин – b-каротин, съдържащ се в растенията. Трябва да се има предвид, че съответния недостиг на b-каротин, не може да бъде компенсиран от Витамин А. Това е много важна причина за алиментарно обусловеното безплодие при кравите.

При съответната авитаминоза при телетата настъпват ксерофталмия /помътняване и изсушаване на очите/, кокоша слепота, груба и начупена космена покривка, повишена склонност към инфекциозни заболявания и пневмонии. Като най-ранен признак на авитаминоза А се считат внезапните “безпричинни” мускулни спазми. Недостиг на този Витамин при бременните крави може да предизвика раждането на слепи телета.

Споменатите заболявания и отклонения не винаги протичат с едновременната изява на всичките горепосочени признаци и отклонения.

Най-евтино и ефикасна е профилактиката, която би предотвратила настъпването на недоимъчните заболявания. На  нашият пазар съществува богат асортимент от различни минерално-витаминни добавки към фуражите. Обикновено съставът им и начина на употреба са изписани на опаковката и могат да се намерят във всяка ветеринарна аптека. Добавянето им към фуражите е абсолютно задължително за високопродуктивните животни, както и тези които получават небалансирана дажба.

Оставете коментар