НОСОРОГ ВЪРХУ ГУМА

И дивите животни се нуждаят от меки гумени настилки

Отглеждането на животни в зоопарковете налага спазване на строги изисквания касаещи микроклимата. В особена сила това важи за видовете, населяващи южните страни. През лятото дивите питомци се пускат свободно в открити заградени пространства имитиращи естествените условия – ландшафт, водни басейни, растителност и др. През студените месеци това не е възможно, тъй като ниските температури обричат на гибел видовете от Юга. Ето защо животните произхождащи от региони с целогодишно горещ климат, в зоопарка в Европа през зимата се отглеждат в затворени помещения оборудвани със специални отоплителни инсталации. Това важи и за носорога. Вид който естествено населява Африка и Азия – най-топлите и обрасли с гъста растителност региони на тези континенти. Носорогът е едро и тежко животно – един от най-големите сухоземни бозайници. Поставянето му при изкуствени условия, често е последвано от непредвидени инциденти с различен характер.

Един пример в тази насока –  носорог отглеждан в зоопарка в австрийския град Залцбург  (Zoo Salzburg). През месец януари 2012 е установено, че в областта на ставите на задните крайници, кожата на въпросния екземпляр е силно удебелена и напукана. Причина за това е твърдия бетонен под, върху който животното живее и лежи през по-голямата част на денонощието. Болестните изменения прогресират непрекъснато. Известно е, че кожата на носорога е много нежна. Като прибавим огромната маса и твърдия под уврежданията би трябвало да са очаквано последствие !

Предприет е незабавен монтаж на гумени подови покрития – производство на немската фирма KRAIBURG (Tittmoning). Ефектът надминава всички очаквания – в рамките на седмица кожните образувания в областта на задните крайници започват да изтъняват и се заличават. Същевременно новите гумени покрития не са преграда за така нужното вградено подово отопление.

Бързите и ефективни решения са необходимост. Без тях последствията за носорога биха били непредсказуеми –  задълбочаване на съществуващите кожни проблеми, болката и особено инфекцията биха могли да станат животозастрашаващи. От друга страна това огромно и опасно животно не понася безропотно специализирани грижи и ветеринарни манипулации. Ситуации – рискови и за хората. Избегнат е един неблагоприятен за всички изход. Едно лесно спасение не само за носорога !

Оставете коментар