НИКОГА НЕ СМЕ САМИ!!

Дори да мислим, че сме съвсем сами, не сме!

Различен брой микроорганизми живеят във, на и с всяко животно на земята!

Eдна възприета вече истина, или не ?

Да !

Какво означава това, трябва ли да контактуваме с тях по някакъв начин ?

Не, просто трябва да сме наясно какво означава присъствието на така наречения микробиом за живота ни и как може да ни застраши или помогне.

Микроорганизмите ни съпътстват с началото ни на съществуване на земята, т.е. с излюпването или респ. с раждането ни.

Понякога се полагат големи усилия за повлияване на микробиома, който съществуващ вече в утробата на майката или яйцето, се „инсталира“ в бъдещото поколение по време на раждане или излюпване.

Бозайниците, разродени чрез цезарово сечение, имат напълно различен микробиом в сравнение с тези, родени през родовия канал. Същото важи и за излюпване в гнездо или в инкубатор.

Наричаме прасетата, родени чрез цезарово сечение, SPF-свободни от специфични патогени.

Компанията Schaumann в (Gut Hülsenberg, Шлезвиг-Холщайн, Германия) използва този много скъп метод за въздействие върху микробиома на своите свине майки в продължение на години. Хибридите от Hülsenberg са били истински SPF свине, за разлика от други породи и развъдни линии.

Но, разбира се, те не са свободни от микроби, както са смятали много фермери, когато са се сдобивали с такива животни.  Разясняването на разликата винаги е отнемало много време.

В природата не съществува нито 0, нито 100%, а само повече или по-малко!!!

В края на 80-те години на миналия век, когато работех с тези животни, не бях наясно с последствията от тази процедура, извършена от д-р Рихтер, ръководител на развъдната дейност и отговорен ветеринарен лекар в Schaumann Gut Hülsenberg.

По онова време свиневъдството в Германия е било структурирано по съвсем различен начин. Дори в северната част на страната е имало само няколко много професионални „големи ферми“ с повече от 100 продуктивни свине майки. Тези няколко стопанства в по-голямата си част са били свързани с PIC – компания за съвети в свиневъдството ( Pig Improvement Company ). PIC винаги е била считана за професионална развъдна организация с дейност в цял свят и с добри съвети към клиентите във всички области на свиневъдството.

Използвайки хибридите „Hülsenberger“  д-р Рихтер се опита да осигури на малки и средни по мащаби ферми животни, които са в много добро здравословно състояние.

За мен като консултант на фермите това обстоятелство понякога беше голямо предизвикателство. Здравите животни, които се отглеждат в по-неоптимална среда, естествено имат проблеми с адаптацията към новата ситуация.

По това време никой не е мислил за съществуването на микробиома. Ние говорихме за чревна флора и патогени, които се контролират с антибиотици или с трудно смилаеми добавки съдържащи метали. Малко хора дори са се замисляли за възстановяване на балансирана чревна флора след употреба на антибиотици. В действителност, това все още не се е променило.

Микробиомът е съвкупност от микроорганизми и техните гени, които живеят в определена среда. Той се отнася до бактериите (първични) и техните гени (вторични). Микробиомът представлява както съвкупността от микроорганизми, тяхната „активност“ също и заобикалящите я условия на околната среда (Berg, et al., 2020).

Про- и пребиотиците се разглеждат като алтернативни стимулатори на растежа и се рекламират като такива на пазара. Механизмът на постигания ефект от микроорганизмите вероятно е твърде сложен, за да бъде елементарно обяснен. Обикновеният клиент предпочита прости решения с бързо видим успех и без дългосрочни стратегии, дори и да са по-устойчиви!

Обезпечаването и грижата за микробиома струва пари.

Това е като Болид от Формула 1: Каква ти е ползата 1000PS (конски сили), когато не разбираш, не чувстваш колата и не можеш да разгърнеш нейния потенциал на пътя и в състезанието !

Платил си много пари и не можеш да се забавляваш, защото нямаш състезателна писта, шофьор, механик, необходимо висококачествено гориво и т.н.

Единствено когато цялата система работи перфектно и в синхрон, микробиомът може да действа като „премиум моторно масло“ и да не създава проблеми, а допълнителни предимства тяга и устойчивост.

Науката в областта на медицината и животновъдството едва през последните 10 години започна да изследва този огромен потенциал и да го прилага на практика. Поне за Германия мога да кажа това. Колегите от Берлин и Хоенхайм ме убедиха!

Интуитивно, ние от HaGeFutter започнахме да разглеждаме и популяризираме „системата прасета“ още през 1999 г. с въвеждане на Concept 2000.

Защитеният витамин С или органично свързаните микроелементи подпомагат животното-гостоприемник – свинята и облекчават чревния микробиом, вместо да го натоварват. Тези нововъведения и иновации ми донесоха много критики от така наречените експерти, но и много похвали от клиентите привърженици на градивна концепцията. Последните съобщават за добри резултати и по-малко здравословни проблеми при животните, както и за намалена употреба на антибиотици – особено след отбиването на прасенцата и в борбата срещу мастит-метрит-агалаксия (ММА-синдром) при свинете майки.

Но не само добавките оказват влияние, правилният избор на фуражните компоненти също е част от концепцията.

Повече за това следващия път.

Никога не сме сами, дори и да си мислим, че сме.

С уважение и до следващия път !

Гюнтер Дуберке

Дипломиран Аграрен инженер

Специалист по хранене от Германия

За контакт:

Farm and Country Service GmbH & Co KG

Koog 3

25779 Schlichting

guenther-dubberke@t-online.de

Мобилен: +49 151 624 645 31

Работни езици: Немски и английски

Оставете коментар