ИМУНОБЕТА ЗА СВИНЕ МАЙКИ

Късната бременност, опрасването и следродилният период при свинете са особено важни моменти, както в технологичен, така и в чисто биологичен аспект.  Благополучието през тези периоди е в основата на добрите приходи и успехи при отглеждане на свинете. И обратно – провалите при раждане и отглеждане на новото поколение и заплождането след това обикновено не само е причина за загуби, но и компрометира всички добри намерения, планове и ползи от свиневъдството. Пазарният натиск налага непрекъснато намаляване на себестойността на произвежданото свинско месо.

Кое е най-важното и желано при отглеждане на свинете по време на късна бременност, опрасване и следродилния период:

В максимална степен съхраняване на живото тегло, което се постига чрез физиологичен метаболизъм и обмяна на енергията;

Енергично и успешно раждане;

Добър апетит;

Редовна дефекация;

Висока млечност;

Добро здраве – млечна жлеза, полов апарат, черен дроб, храносмилателна система;

Своевременно заплождане след отбиване.

Нерядко обаче, особено свине, които са изхранвани неправилно, с недостатъчна и небаласирана по отношение на енергийното си съдържание дажба проявяват:

Намален апетит;

Запек, сухи спечени черни изпражнения;

Отслабване;

Ниска млечност  и некачествени коластра и мляко с ниско съдържание на белтъци и имуноглобулини;

ММА синдром (Мастит-Метрит-Агалаксия).

Нещо повече, всичко това може да е причина за повишена смъртност сред прасенцата, дори преждевременно бракуване на майките и клането им по необходимост.

Причина за това е редуцираната енергийна обезпеченост, намалена перисталтика на червата и нарушена функция на черен дроб. Застоят на хранителни маси благоприятства развитието на болестотворни и условнопатогенни микроорганизми, които отделят токсини в организма или дори се разпространяват по кръвен път до различни органи и системи в това число матка и млечна жлеза. Това е причина за мастит, трудно заплождане и обща интоксикация на организма. Намаленията апетит и ограничения прием на храни задълбочава отрицателния енергиен баланс и води до рязко отслабване и по-нататъшно негативно повлияване на всички жизнени функции в организма.

Коремът хлътва, кожата е бледа, суха. Порочният кръг се затваря и изхода от ситуацията би могъл да бъде фатален не само за отглежданите животни, но и за фермера.

За да се избегне всичко това е необходимо природосъобразно хранене, добавка в храната на свинете на треви (коприва, млада люцерна и др.), както и много зеленчуци и плодове (тикви, моркови, ябълки,  корено- и клубеноплоди). Но това е възможно единствено в дребното стопанство.

Задължително в промишлените ферми трябва да се спазват възприетите рецептурни режими при отглеждане и изхранване на различните технологични групи свине. Обикновено фуражите са балансирани с високо енергийно съдържание (царевица) и богати на влакнини.

Възможно и препоръчително решение, както за дребните ферми така и за промишлените предприятия, което действа изключително благоприятно върху дейността на храносмилателната система, отделяне на ензими, моторика и функция на черен дроб е добавката на ИМУНОБЕТА.

Извлечен от активни дрожди ИМУНОБЕТА съдържа няколко активни съставки като бета-глюкани, маннанолигозахариди, нуклеотиди и букет от много витамини и минерали. Всички те го правят уникален и много по-ефективен при профилактика на различни заболявания и не само. Приложението му би могло да доведе до много по-добри резултати при отглеждане на животните – здраве, прираст, млечност при майките и продуктивност.

Прилагането на ИМУНОБЕТА при свине майки в доза 2.0 -4.0 кг./тон фураж, преди по време и след опрасване води до запазване на апетита на родилките, овладява стреса, стимулира имунната система (намалява риска от ММА-синдром), увеличава млечността и  количеството на имуноглобулин А (Ig A) в коластра и мляко. Стимулира и подкрепя детоксичната функция на черния дроб. Прилагането на ИМУНОБЕТА намалява себестойността на получената продукция чрез постигане на по-добро здраве, прираст, плодовитост и продуктивност.

Оставете коментар