Как да преценим здравословното състояние на телето след раждането му?

Ако раждането протече нормално и новороденото е напълно износено, то обикновено не се нуждае от специални грижи. За съжаление често редица причини предизвикват намаляване на жизнеността и застрашават оцеляването на телето. За спасяването му е необходимо предприемането на своевременни мерки. Най-добре е, ако се разчита на намесата на ветеринарен лекар, но в повечето случаи откриването на първите признаци указващи наличието на някакво увреждане и болестно състояние на новороденото е задача на тези, които отглеждат животните. Това налага своевременното откриване на “незначимите” на пръв поглед отклонения от нормалното състояние, водещи по-късно до високостепенни усложнения. Често възникват въпроси, касаещи изясняването на критериите, служещи за преценка на състоянието на новороденото непосредствено след раждането. Представяме Ви най-важните от тях, които могат да служат като един достъпен за практиката ориентир.

Непосредствено след раждането телето лежи върху гърдите си. То си изправя главата и я движи в различни посоки, понякога я тръска, като по този начин се освобождава от слузта и околоплодните течности. Първото вдишване е дълбоко и обикновено се установява до края на първата минута след раждането. В повечето случаи то е последвано от една продължителна пауза (20-60 секунди). След това дишането е равномерно, постепенно се задълбочава, осъществява се през носа и може да варира между 25 и 85 движения в минута. Пулсовата честота е около 100. При допир, масаж, подсушаване телето реагира активно. То може да извършва активни движения. Важен показател е сукателния рефлекс. Неправилното му протичане се счита, като един важен симптом за наличието на някакви отклонения. Добре почистен пръст се поставя в устата на дъното на езика. При нормално състояние телето започва да извършва сукателни и дъвкателни движения, които са около 80 на брой за 60 секунди. Здравите и жизнени новородени извършват своите първи опити за ставане между 10-та и 30-та минута и обикновено до края на първия час се изправят сигурно. Търсят млечната жлеза. При подаването на биберон и шише с коластра те поемат своите първите порции майчино мляко без никакъв проблем.

При увреждане на новородените телета се установяват редица характерни признаци. Мускулния тонус е намален, рефлекторните реакции са забавени, те протичат мудно и несигурно. Телетата лежат странично, трудно или въобще не могат да изправят главата си, дишат през устата, хъркат, възможно е да се се задавят, от носните отвори излиза слуз. Сукателните движения липсват или са много слаби, прекъснати от дълги паузи. Сърдечната дейност е учестена, пулсът е над 155 в минута. В по-тежки случаи мускулния тонус и реакциите почти напълно изчезват. Тялото е отпуснато. Дихателните движения са редки, единични. Сърдечната дейност е неравномерна, слаба, забавена. Тъй като най-често първичните фекални маси (мекониумът) са отделени още в майката, преди раждането, телетата са зацапани жълто-кафяво.

Интерес представлява и факта, че в повечето случаи, признаците на намалена жизненост при телета биха могли да се провяват непосредствено след раждането, но понякога предимно при недоносените, те се установяват едва след няколко часа, като в този случай рисковете от настъпването опасни последствия са също големи.

Оставете коментар