Рахит при новородените и подрастващите животни

Характерно е, че през късната зима и особено през пролетните месеци, броят на новородените и подрастващите животни от различни видове в е най-голям. Във връзка с това и болестите при тези категории, доминират и създават много проблеми на фермерите. Една от тях е рахитът. Тази болест, засяга както новородените, но най-често подрастващите животни. В много стопанства и ферми у нас е актуален проблем, нанасящ щети поради забавения прираст и бракуване на животните. Наблюдава се предимно прасетата, телетата, агнетата и кончетата.

Болестта се появява поради недостиг на витамин Д, калций или фосфор. Витамин Д съдейства за резорбцията на калция и фосфора в червата и за отлагането на тези минерали в костите. Образува се в организма под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Ето защо най-застрашени са животните отглеждани в тъмни и влажни помещения, без да се изкарват денем навън. Съществува тясна връзка между този витамин и дейността на щитовидната жлеза. За появата на рахита от първостепенно значение са количествените съотношения между калция и фосфора. То трябва да бъде приблизително 2:1. Това е важно както за бременните така и за новородените животни. Бедните на калций и фосфор храни са причина за изчерпването им организма на бременните животни и за появата на остеомалация при тях и рахит при техните приплоди. Бедни на минерали са картофите, кръмното, захарното цвекло, пшеничената, овесената и ечемичната слама, силажите. С достатъчно количество фосфор, но бедни на калций са триците, ръжта, фия, ечемикът, овесът и царевицата. Еспарзетата, доброкачествените ливадни сена, люцерната, граховата и фиевата слама са богати не само на калций, а някои от тях и на фосфор.

Какви признаци показват животните болни от рахит ?

При новородените телета се наблюдават слабост, особено на задните крака, нарушена координация на движенията. Те не могат да стоят прави и се залежават. Ако бъдат засегнати подрастващите животни бавно, но прогресивно се удебеляват големите стави на крайниците, със „събиране на вода”. С напредване на болестта предните крайници се изкривяват напред и настрани, придобиват Х образна постановка. Обезформяват се. Дишането се затруднява. Гръбнакът се изкривява. Може да се появи парализа на задницата следствие счупване на прешлени. Понякога се появяват „необясними” гърчове или припадъци в продължение до 45 мин., при които може да настъпи смърт.

При прасетата заболяването се проявява много бързо при неправилно хранене. Първоначално се наблюдава намаление на апетита. Той е намален, променлив или дори извратен. Прасетата гризат дървените предмети, мазилките по стените, дъвчат фекалии, замърсена постеля, пият дори урина. Вървежът е схванат, проявяват склонност към залежаване, движат се само с предните крайници, а задницата я влачат. Някои екземпляри стъпват само с върха на копитата си. При други прасета се установява свръхчувствителност в областта на гръбначния стълб. Те квичат при докосване или при опити за ставане, без обаче да могат да се изправят. В по-късните фази се появяват деформации по различните части на скелета. Появяват се удебелявания на костите. Лицевите кости се деформират, следствие на което дишането и поемането на храна се затруднява. По ребрата се появяват удебеления под формата на броеница. Гръбначният стълб се изкривява надолу, нагоре или настрани. Прирастът намалява или спира. Прасетата закърняват. По зъбите им се появяват дефекти. При някои прасета могат да се установят екземи, кожни надебеления, често придружени със сърбеж. Кожата се набръчква и се покрива със струпеи или кафяви крусти.

При агнетата и козлетата признаците са подобни на тези при телетата: промяна на апетита, изкривяване на краката, подуване и силна болезненост на ставите, куцота, схванатост на задницата или предния пояс, залежаване, продължително коленичене (характерно е за козлетата). При дребните преживни рядко се установява типичната рахитична броеница в областта на ребрата.

При кончетата, които са родени от кобили, хранени с непълноценна по отношение на витамин Д храна, са недоразвити, с понижена жизненост, намален апетит, чести храносмилателни разстройства и слабо развита костна система. Няколко седмици след раждането, при подрастващите кончетата се наблюдава изкривяване на крайниците. Ставите се удебеляват и са болезнени. Понякога се наблюдават кратковременни припадъци. В някои случаи се раждат кончета с уродства – деформация на главата, липса на някои кости и копита.

По принцип рахита се диагностицира лесно, като се имат предвид условията при които се отглеждат засегнатите животни и измененията в костите. По трудна е диагнозата, когато рахитът протича в по лека форма или е съпроводен от нервни признаци. Ветеринарният лекар разграничава в тези случаи рахита от авитаминоза А, авитаминоза В1, скорбутът, чревните инфекции, паразити, болестта на Ауески и др. За доуточняване на диагнозата е необходимо е да се извършат и кръвни изследвания.

Какво трябва да предприемат стопаните в случай че се установи или съществува съмнение, че подрастващи животни в тяхното стопанство са засегнати или застрашени от рахит.

  1. Денем животните задължително трябва да се изкарват на открито. Слънчевата светлина и движението са най-големите естествени врагове на тази коварна болест. По този начин те сами могат да задоволят нуждите си от витамин Д.
  2. При промишлените методи При промишлените технологии на отглеждане, необходимите количества от този жизненоважен витамин трябва да се осигуряват чрез допълнителното му прибавяне към премиксите за приготвяне на смески.При коригиране на калциево-фосфорното съдържание и съотношение в храните и дажбите следва да се има предвид следното: А) източници на калций и фосфор са – костеното брашно, дикалциевият фосфат, мидените и яйчените черупки; Б) източници на фосфор са – суперфосфата, моно- ди- или тринатриевия фасфат; В) източници на калций са кредата, варовика, сатурачната вар и др. Дозите на посочените източници са 2-3 гр. на прасе, 5-10 гр. на агне и 15-20 гр. на теле и конче.
  3. Задачата на ветеринарният лекар е да проведе съответното лечение, чрез инжектиране на препарати съдържащи Витамин Д, калций и фосфор.

У нас в търговската мрежа са разпространени и се продават различни препарати съдържащи калциеви, фосфорни соли и витамин Д. Изключително удачен е препарата „БИКАЛФОС”. Със своето високо минерално съдържание, той коригира бързо и ефикасно евентуален дисбаланс в дажбата и премахва риска от съответните болести не само при подрастващите, но и при продуктивните и разплодни животни и птици.

Оставете коментар