Основен състав и приложение на пчелното млечице

Известно е, че младите пчели от шест до четиринадесет дневна възраст са способни да отделят от своите хипофарингеални жлези така необходимото за растежа и развитието на ларвите, от които ще се развият по-нататък пчели майки, търтеи или други пчели работнички, познатото от дълбока древност като високоефективно лечебно средство, пчелно млечице.

В интернет има много информация за пчелното млечице – един от 6-те уникални пчелни продукта, към които хората все по-често се обръщат във времето на изключително трудна борба със заболяванията на съвременната цивилизация. Информацията за този пчелен продукт обикновено обстойно представя важните свойства на този продукт. Проблемът е, че обикновено съставът на пчелното млечице е представен непълно и неточно, не се дават данни за изискванията към качеството и съхранението на продукта, както и как и под каква форма би могъл да се прилага и може би на първо място по важност – какви са и има ли рискове за здравето на консумиращите продукта хора. Срещат се и различни данни за дозировката на пчелното млечице при хората, начините за приложението му, както и заболяванията при които е показано и тези от тях, при които не трябва да се прилага пчелно млечице.

Пчелното млечице е с гъста, полутечна консистенция и обикновено веднага след получаването му от пчеларя (доста сложен и интересен процес, който не е обект на този материал), има кремавобял, а при хладилно съхранение добива крумавожълт цвят. Обикновено като внос в нашата страна може да се срещне и лиофилизирано пчелно млечице, което представлява кремавожълт прах, получено е по специална технология като приготвените от него водни разтвори имат същите свойства като течното пчелно млечице. В Русия от дълго време се предлагат редица пчелни продукти, които имат в състава си пчелно млечице.

Какъв е основния състав на пчелното млечице ?

Има известна разлика в състава на полученото в течен вид от пчелина пчелно млечице и впоследствие лиофилизираното пчелно млечице, което е подложено на специфичната технологична обработка, водеща до по-голяма трайност чрез понижаване на водното съдържание на продукта. В таблица 1 са представени основните съставки на пчелното млечице.

Таблица 1: Състав на пчелното млечице 

(Sabatini, A.G.,G. L. Marcazzan, M. F. Caboni,S. Bogdanov, L. B. de Almeida-Muradian, 2009, Quality and standardisation of Royal Jelly, Journal of ApiProduct and ApiMedical Science 1(1): 16-21, Review article)

Качествени показателиТечноЛиофилизирано
Вода %60 – 70< 5
Липиди %3 – 88 – 19
10-Hydroxy-2-decenoic acid (10-HDA) %> 1,4> 3,5
Протеини %9 – 1827 – 41
Фруктоза + глюкоза+ захароза %7 – 18
Фруктоза %3 – 13
Глюкоза %4 – 8
Захароза %0,5 – 2,0
Минерален състав %0,8 – 3,02 – 5
pH3,4 – 4,53,4 – 4,5
Обща киселинност (ml 0.1N NaOH/g)3,0 – 6,0
Фурозин (mg/100g protein) (*)< 50

Количеството на фурозина (*), който е продукт на реакции от типа Maillard, е много ниско при скоро полученото пчелно млечице (от 0 дo 10 mg/100g протеин) и се увеличава при хладилно съхранение на продукта (Messia, M.C., Caboni, M.F., Marconi, E., 2003, Valutazione della freschezza della gelatina reale. In Atti del Convegno “Strategie per la valorizzazione dei prodotti dell’alveare”. Università degli Studi del Molise; Campobasso; pp. 83-92.).

Друг показател, свързан със свежестта на пчелното млечице е отчитането на нивото на ензима глюкозооксидаза в него. Установено е, че количествата на този ензим намалява при съхранение на пчелното млечице.  

Установено е, че в общия белтъчен състав на пчелното млечице се намират редица ензими, както и множество витамини особено от групата В. С тях до голяма степен се свързват и общоукрепващите свойства на този натурален продукт.

При какви заболявания и състояния би могло

да се прилага пчелно млечице ?

В нашата страна предимно пчеларските магазини и отделни пчелари предлагат основно течно пчелно млечице, което обикновено се съхранява в хладилник и се препоръчва при различни заболявания. Отдавна е известно благоприятното повлияване, след даване на пчелно млечице на развитието на бавноразвиващи се физически деца, които след неговото приемане бързо наддават и израстват. Известно е, че приемът на пчелно млечице подпомага доброто възстановяване на жизнените функции, след боледуване от различни заболявания от незаразен и инфекциозен характер. Безспорен е общоукрепващият и стимулиращ имунната система ефект от приложението на пчелно млечице при всички възрасти – от най-ранна детска възраст (над 2 г.), до дълбока старост, без да се посочват други възрастови ограничения.

Хората все по-често прибягват до природните лекарства, каквото е и пчелното млечице. От човек на човек се предават легенди за благоприятните целебни ефекти на млечицето при атеросклероза, артрити, сърдечносъдови, белодробни и други заболявания.

Въпреки всеобщите препоръки, обаче, нерядко много от ентусиастите за приложение на пчелното млечице биват разочаровани още със започване на приложението му. Не всеки знае, дали е алергичен към пчелни продукти и щом започне прилагането им, в някои случаи проявите на алергии не закъсняват.

За да се намали рискът от алергични прояви при приемане на пчелно млечице би било най-добре желаещите да го прилагат да се консултират със специалист – алерголог, който би преценил най-добре въз основа на състоянието на пациентите, индицирането или избягването на употребата на пчелно млечице. Много специалисти препоръчват внимателното използване на пчелното млечице при хората, като при доказано алергичните към пчелни продукти се избягва употребата на пчелно млечице.

Какви са най-честите симптоми на алергичното състояние?

Често срещани са кихане, кашлица, задух, зачервяване на лигавици, отоци по тялото, сърбеж, зачервяване, уртикация, учестяване на сърдечната дейност, безпокойство, загуба на сън и др. Обикновено в рамките на едно денонощие след приемане на пчелно млечице в случай на поява на някои от посочените алергични прояви не би следвало да се започва прилагане на пчелно млечице.

Употребата на пчелно млечице особено при децата, както и при хората, които за пръв път го прилагат и не са наясно дали имат алергия към пчелни продукти, следва да е много внимателно, като се препоръчва да се направи пробно третиране със смес от 1 капка пчелно млечице на 1 чаена лъжичка мед или 1 капка неразредено млечице да се постави под езика, след което се оставя в устата до пълно втечняване и поглъщане. Изчаква се 24 часа и при липса на странични алергични прояви би могло да се започне приемане на пчелно млечице.

Важно е да се посочи, че според нови проучвания течното пчелно млечице, дори поставено в хладилник намалява активността си по време на съхранение. За да се запазят в непромемен вид активните съставки на този пчелен продукт се препоръчва съхранението му във фризер в замразено състояние (recently it was also shown that only storage of RJ in frozen state prevents decomposition of biologically active RJ proteins and thus RJ should be frozen as soon as it is harvested – LI, J K; WANG, T; PENG, W J (2007) Comparative analysis of the effects of different storage conditions on major royal jelly proteins. Journal of Apicultural Research 46 (2): 73-80.). Такова съхранение позволява запазване на активните съставки на пчелното млечице за 1 година.

При липса на странични явления

как следва да се приема пчелното млечице ? 

Често се препоръчва употребата на натурално пчелно млечице под езика – 10 капки за възрастни и 3-6 капки за деца 30 минути преди хранене, сутрин и вечер. Следва да се подчертае, че тези дозировки са напълно индивидуални. В нередки случаи неразреденото пчелно млечице може да доведе до споменатите нервнорефлекторни и алергични прояви. В такива случаи, следва да се спре приема и да се уведоми алерголог.

Най-често и съпроводено с най-малко странични ефекти се препоръчва  течното пчелно млечице да се приема през устата, предварително смесено с пчелен мед в съотношение 1:100, т.е. 1 грам млечице на 100 грама мед или на 1 буркан мед от 1 кг. се добавят 10 грама пчелно млечице. За да се постигне добро хомогенизиране на млечицето в цялото количество мед, е необходимо към претегленото млечице, поставено в чист стъклен буркан от 1 кг. да се добави предварително загрят на водна баня до 45°С (т.е. да може да се държи буркана с ръка без да е много горещ), мед, след което получената смес много добре да се разбърка с чиста и суха лъжица. Приготвената по този начин смес, след изстиване се поставя във фризер, за да замръзне и може да се използва след няколко дни, когато е в напълно втвърдено състояние. Прилага се по една чаена лъжица при деца, а при възрастни по една супена лъжица втвърдена смес сутрин и вечер 30 минути преди хранене. При приемане се изчаква изцяло да се получи постепенно втечняване и поглъщане на сместта без да се приема вода.

Д-р Динко Динков

Тракийски университет, гр. Стара Загора 

Оставете коментар